Fluviul Dunărea s-a scurtat cu 134 km

Publicat de MIRELA ROTAR, 18 mai 2020, 17:54 / actualizat: 23 mai 2020, 11:54
Dunărea, al doilea cel mai lung fluviu din Europa, care curge din Pădurea Neagră până la Marea Neagră, este mult mai scurt decât a fost acum două secole, arată un studiu citat de Agenția de Presă Germană (DPA).
Din cauza activității umane de-a lungul Dunării, fluviul s-a scurtat cu 134 de kilometri și a devenit cu 40% mai îngust. Studiul german realizat de o echipă internațională care a analizat depozitele de sendimente ale fluviului arată că, în urma intervenţiilor umane, sedimentele nu s-au mai putut scurge prin Delta Dunării în Marea Neagră. În schimb, s-au format sedimente pe malurile fluviului care şi-a schimbat în permanenţă forma.
„În partea superioară și mijlocie a Dunării, ingineria pe scară largă a transformat morfologia râului anterior, care fusese un fluviu complex situat într-un canal uniform pe întinderi mari. Prin utilizarea hărților istorice, au fost calculate modificările în lungimea Dunării. Lungimea râului a fost redusă cu 134 km, ceea ce înseamnă că Dunărea de Sus este mai scurtă acum cu 11%, iar Dunărea de mijloc este mai scurtă cu 4%. În plus, lățimea medie a râului a fost redusă cu aproximativ 39% în zona de sus și cu aproximativ 12% în Dunărea mijlocie. În Dunărea de Jos, lungimea a fost redusă marginal cu aproximativ 1%, iar lățimea medie cu 4% ”, se arată în raport. Aceste comparații se bazează pe diagrame și hărți care datează de la începutul secolului al XIX-lea. Cu toate acestea, datele depind de disponibilitatea diferitelor țări, a declarat un reprezentant al proiectului.
Dana Boieriu