Fluctuația de personal în companiile din România a scazut semnificativ anul trecut

Publicat de Corina Muntean, 23 februarie 2021, 10:43 / actualizat: 23 februarie 2021, 19:45
De la o rată medie de 23,1% în 2019 s-a ajuns la 17,2% anul trecut, pe fondul incertitudinilor generate de pandemia Covid-19 la nivelul întregii economii.
Lumea nu mai este atât de sigură de locul de muncă, odată cu apariția pandemiei de Covid și, din acest motiv, prea puțini angajați s-au gândit să riște să-și caute alt job, anul trecut, mai ales că au constatat căderea parțială sau aproape totală a unor sectorare de activitate. Astfel că doar 17,2% din totalul personalului a fluctat, iar cea mai mare parte, respectiv 13,2%, au reprezentat-o încetările voluntare de muncă. Cea mai mare fluctuație de personal a fost înregistrată în sectorul de retail și al bunurilor de larg consum – FMCG, de 25,1%, iar cea mai mică în servicii financiare, de 8%, conform raportului HR Barometru realizat de PwC România. Angajatii au preferat stabilitatea si siguranta, iar angajatorii au recrutat mai putin decat in anii anteriori sau chiar deloc. După o perioadă de expectativă, companiile au început să regândească relațiile de muncă, avand în prim plan flexibilitatea și mobilitatea. Angajatorii au înțeles că schimbările din ultimul an nu sunt conjuncturale și că trebuie să își adapteze modelele de business acestor tendințe, apreciază Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania.
Mai mult, telemunca s-a transformat anul trecut din beneficiu în necesitate și este de asteptat să continue pentru multi angajați și pe termen lung. Astfel, 43% dintre companiile respondente la HR Barometru au arătat că vor aplica telemunca pe termen lung, 52% încă analizează această perspectivă, și doar 5% nu iau în calcul permanentizarea telemuncii sau declară că aceasta nu este relevantă pentru activitatea lor. În ceea ce privește modelul aplicat, 44% au arătat că vor alterna munca la birou cu telemuncă, conform opțiunii angajaților, 40% vor combina venirea la birou și telemunca pe baza unei planificări, 16% vor adopta telemunca permanentă pentru anumiși angajati și 2% telemunca permanentă obligatorie pentru anumiți angajați.
Provocarea pentru companii este de a găsi acea modalitate de permanentiza telemunca spre a maximiza avantajele pe care ea le poate aduce, și a diminua efectele secundare asupra anumitor procese de business, a caror eficacitate este limitata în mediul virtual, sau asupra stării de bine a angajaților, susțin reprezentanții PwC Romania.
Tranziția nu este ușoară, și fiecare greșeală poate fi plătită prin riscul de a pierde angajați prețioși ori prin nevoia de a concedia personal, așa cum se întâmplă acum în Compania Națională Poșta Română.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.