Florile de Mărţişor şi de 8 Martie sunt un business de milioane de euro

Publicat de Corina Muntean, 3 martie 2020, 15:53 / actualizat: 9 august 2020, 12:16
Florile de Mărţişor şi de 8 Martie sunt un business de peste 20 de milioane de euro în România arată o cercetare de piață. Se estimează că anul acesta va fi un an istoric în privința vânzărilor de flori, cu un businesss total de peste 1,5 miliarde de lei și un profit pe măsură.
Vânzările de flori vor aduce importatorilor şi florăriilor o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de euro în prima arte a lunii martie, arată o analiză Frames. Cele mai căutate flori, în această perioadă, sunt cele specifice primăverii, precum ghioceii, freziile, zambilele, lalelele sau narcisele, dar cele mai apreciate sunt însă trandafirii, consideraţi simbolul iubirii, al afecţiunii. Pentru firmele din domeniu, vânzările de 1 şi 8 Martie reprezintă o mare parte din cifra de afaceri la nivelul întregului an, arată cercetarea companiei de consultanţă Frames. Astfel, în numai opt zile, florăriile din mediul urban vor încasa aproape 20 de milioane de euro, estimându-se că la oraş, mediul în care se vând peste 90% din flori, locuiesc 4,5 milioane de femei de peste 18 ani şi că măcar jumătate dintre doamne şi domnişoare vor primi un buchet de flori în această periodă, la un preţ mediu de 40 de lei. Potrivit sursei, 2020 se anunţă a fi cel mai bun an din istorie pentru piaţa de flori din România. Datele preliminarii arată că, în 2019, business-ul cu flori din ţara noastră a depăşit 1,5 miliarde de lei, o cifră mai mult decât dublă faţă de 2010, iar profitabilitatea sectorului a crescut semnificativ, de la 14,7 milioane lei în 2010 la 99,5 milioane lei în 2018. Creşterea veniturilor românilor şi investiţiile semnificative în marketing şi publicitate au impulsionat consumul de flori, atât în magazinele specializate, în special din mediul urban, cât şi în mediul online, afirmă analiştii. Cele mai multe firme specializate se găsesc (după datele anului 2018) în Bucureşti (616), Cluj (183), Ilfov (146), Constanţa (145), Braşov (139), Timişoara (129), Bihor (109), iar cele mai puţine în Mehedinţi (7), Vaslui (22), Tulcea (23), Olt şi Ialomiţa (27). Piaţa florilor are un potenţial semnificativ, în ton cu creşterea veniturilor populaţiei şi cu extinderea obiceiurilor de consum. Un stimulent semnificativ pentru piaţa florilor este dat, în prezent, de creşterea semnificativă a numărului florăriilor online, care sunt capabile să livreze buchete de flori prin curier, în maximum 24 de ore, în toată ţara. Comerţul cu flori din România s-a diversificat foarte mult în privinţa ofertei de servicii. De la florăriile de cartier s-a ajuns la site-uri web şi aplicaţii de smartphone prin intermediul cărora poţi comanda oriunde o gamă largă de flori şi produse asociate din zona cadourilor. De la clasicele buchete s-a ajuns la aranjamente florale spectaculoase, personalizate, în ton cu sezonalitatea, cu momentele speciale din viaţa celor care le primesc.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
sursa: www.framesmedia.ro