Floriile, ce semnificaţie are la români cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele

Publicat de MIRELA ROTAR, 12 aprilie 2020, 10:43
Creștinii ortodocși şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Floriile.
Această zi amintește de intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de oameni cu ramuri de finic.
Iisus Hristos a intrat în Ierusalim acum aproape 2.000 de ani, ca un om umil, călare pe un măgar, dar era aclamat de mulţime ca un împărat. Evangheliile spun că oamenii îl primeau aşa, pentru că auziseră de minunea pe care Iisus o făcuse, nu cu mult înainte: Învierea lui Lazăr. Entuziasmul mulţimii nu era împărtăşit şi de liderii religioşi ai evreilor, ei vedeau în Iisus un blasfemiator şi plănuiau să-l pedepsească. Planul a reuşit peste câteva zile, în ziua de vineri, când Iisus a fost răstignit. Intrarea Domnului în Ierusalim deschide săptămâna pătimirilor cele mai dramatice zile din viaţa lui Iisus.
Anul acesta celebrările liturgice, de astăzi şi din Săptămâna Mare, vor avea loc fără participarea credincioşilor.
Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a făcut publice îndrumări cu privire la aceste slujbe: pelerinajul tradițional de Florii a fost anulat, iar în zilele următoare preoții îi pot spovedi și împărtăși pe credincioși doar la domiciliul acestora, purtând mască și încălțăminte de unică folosință.