Floare de mai – Garofiţa
Publicat de radiomures, 22 mai 2015, 13:08
Garofita este o plantă perenă foarte cunoscută. Are o aromă delicată si un miros suav.
A fost una dintre cele mai căutate plante pentru grădinile cu flori, datorită uşurinţei cu care se dezvoltă, a paletei bogate de culori, printre care roşu în diferite nuanţe, roz, lavandă sau galben. Garofiţa face parte din specia Dianthus şi este o plantă bienală.
Poate fi plantată in gradină, pentru ornamentatie sau pentru a fi utilizată la aranjamente florale. Creşte în grupuri largi, dense, iar frunzele sunt ca iarba. Preferă soarele direct, dar rezistă foarte bine ţi la temperaturi scăzute, fără să fie afectată de îngheţ. Este recomandat, totuşi, ca ea sa fie plantată într-un loc cu multă lumină, iar iarna sa fie protejată de temperaturile foarte scăzute cu ajutorul unui strat de paie şi frunze uscate sau prin intermediul unui celofan special creat în acest sens. Pentru estetică, este recomandată plantarea lor în faţa grupurilor de plante, sau de-a lungul aleilor şi potecilor din grădină.
Preferă solul bine drenat, semi-fertil, nisipos sau argilos, având compoziţia chimică uşor neutral sau putin acidă.
Florile cresc în buchete, grupate si au tulpină subţire.
Se plantează butaşi la inceputul primăverii şi se separă planta o dată la 2-3 ani.
Garofiţele infloresc de la inceputul până la sfârşitul verii.
Se recoltează vara, după terminarea înfloririi, butaşi de tulpini de la rozetele frunzelor. Se îndepărtează frunzele din partea inferioară a butaşului, apoi se pune intr-o substanţă compusă din silicat spongios de mica si nisip sau rocă vulcanică Se utilizează aceasta compozitie chimică deoarece asigură plantei o mai bună circulaţie a aerului si un drenaj mai bun.
Planta poate suferi de rugină, care apare pe frunze. Pentru a preveni acest lucru, este bine să se rărească grupurile, pentru a asigura o mai bună circulaţie a aerului.Melcii sunt foarte atraşi de frunzele aromate ale garofiţei de grădină, infruptându-se din ele cu lăcomie.
sursa: gradina.ro, informatii-pretioase.ro
foto: pixabay.com