Flexibilitatea angajatorului rămâne un criteriu decisiv când vine vorba despre schimbarea locului de muncă, în 2023
Publicat de Corina Muntean, 31 ianuarie 2023, 07:24
După 2 ani de pandemie, în care am fost nevoiți mulți dintre noi să lucrăm de acasă, în izolare, anul trecut lucrurile au început să revină la normal, dar încă mai puțin de jumătate dintre angajați lucrează în acest moment exclusiv de la birou. Se pare că, flexibilitatea angajatorului rămâne un criteriu decisiv când vine vorba despre schimbarea locului de muncă, în 2023.
2022 a fost anul în care angajații au reînceput să se întoarcă la munca de la birou, după doi ani în care stilul de muncă remote a fost mai degrabă regula decât excepția. 2023 pare că va continua această tendință.
Potrivit datelor celui mai recent sondaj realizat de eJobs România, în acest moment, 46,1% dintre angajați lucrează exclusiv de la sediul companiei. Doar 18,4% mai lucrează integral de acasă, iar restul își împart programul între casă și birou. Astfel, 18,8% au un program hibrid pe o structură decisă de companie, 13,7% trebuie să vină și la birou, dar au libertatea de a decide singuri câte zile lucrează de acasă și câte de la sediu, iar 3% vin la birou doar pentru întâlniri și ședințe.
Dacă la începutul lui 2020 încă eram țara din Europa cu cea mai mică deschidere a angajatorilor față de munca remote, acum acest stil de lucru a intrat într-o formă de normalitate și la noi, în aproape toate domeniile de activitate, spune Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.
Angajatorii rămân flexibili din acest punct de vedere și pentru anul acesta, fiind aproape 4000 de joburi remote oferit de de platformă acum, însă această flexibilitate se manifestă mai degrabă în direcția acceptării unui program de muncă hibrid decât a unuia complet remote.
Întrebați ce schimbări ar vrea să facă anul acesta legat de modul în care lucrează, cei mai mulți angajați chestionați (respectiv 28,3%) au răspuns că vor să lucreze hibrid, dar ei să fie cei care decid câte zile vor veni la birou. 23,6% vor să lucreze exclusiv de acasă, în timp ce 20,1% și-ar dori să crească numărul zilelor în care muncesc remote. În același timp, 22,6% au decis ca în 2023 să lucreze doar de la sediul companiei, mai mult de jumătate din ei spunând că nu se mai simt confortabil să lucreze de acasă și vor să facă o schimbare.
Deși munca remote a fost foarte mult timp dorită de candidații români, sondajele arată că există și dezavantaje pe care angajații le conștientizează și care i-au determinat pe mulți să renunțe la a munci doar de acasă. Sentimentele acute de înstrăinare, lipsa socializării cu colegii, disiparea unei granițe clare dintre viața personală și cea profesională sunt doar câteva dintre motivele pentru care astăzi vedem că modul de lucru cel mai căutat nu este neapărat cel remote, ci cel hibrid”, explică Ana Călugăru. Acest tip de flexibilitate a angajatorului s-a transformat inclusiv într-un criteriu pe care candidații îl iau în calcul în perspectiva unei noi angajări. Astfel că, 60,9% dintre participanții la sondaj susțin că nu s-ar mai angaja într-o companie care nu acceptă munca remote sau hibrid.
După atât de multe pendulări între lucrul de acasă și cel de la birou, cu care s-au obișnuit românii în ultimii ani, mai rămâne să aflăm câți dintre ei mai merg să muncească pe teren.
Sondajul a fost realizat în luna ianuarie 2023 pe un eșantion de 4.318 respondenți.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.