Fiscul a realizat încasări de peste 310 miliarde de lei pe primele 10 luni ale anului, ceea ce reprezintă sută la sută planul de încăsări stabilit.

Publicat de Andrei Borz, 12 noiembrie 2022, 11:03 / actualizat: 12 noiembrie 2022, 12:40
ANAF se concentrează, acum, pe convingerea populaţiei să-şi declare corect veniturile, iar în aceste zile în România se află o misiune a FMI de asistenţă tehnică, ce urmăreşte îmbunătăţirea conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari.
Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, a declarat că până în octombrie inclusiv Fiscul a rambursat sume din TVA de aproape 23,3 milioane de lei, iar încasările din TVA s-au cifrat la aproape 77 de milioane. Lucian Heiuş a mai explicat că se află în derulare o misiune de asistenţă tehnică din partea FMI în vederea îmbunătăţirii conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari.
Lucian Heiuş:
Este finanţată integral de către Fond, participă la ea doi experţi reprezentând fiscul din două ţări care au administrare fiscală foarte performantă, respectiv SUA şi Australia. O să avem un raport final în data de 18 în care vom vedea cum vom modifica, dacă e nevoie, legislaţie proceduri care există în România astăzi, pentru a reuşi să facem o administrare cât mai performantă a acestor persoane fizice cu averi mari.
În octombrie, ANAF a constatat venituri suplimentare nedeclarate şi care nu au putut fi justificate de 30,7 milioane de lei la persoane fizice, Sumele pe care statul ar fi trebuit să le încaseze în plus fiind de aproape 6 milioane de lei. Cele mai mari diferenţe de venituri faţă de cele declarate au fost înregistrate în cazul unei persoane din judeţul Bihor: 12,5 milioane de lei, urmată de un contribuabil din judeţul Satu Mare şi unul din Bucureşti, cu 7,9, respectiv 7,2 milioane nedeclarate la Fisc.
Rodica Boariu