Firmele românești au tot mai multe probleme cu cashflow-ul
Publicat de Corina Muntean, 8 noiembrie 2022, 12:23
Fiindcă nu se încasează la timp banii, termenul mediu de plată a facturilor a crescut spre 150 de zile în România.
Termenul mediu de plată a facturilor, practicat de companiile din România, a crescut, în ultimii 3 ani, de la 90 de zile, spre aproape 150 de zile. Oficial, potrivit unui studiu realizat de compania DigiSinergy aproximativ 30% dintre facturi nu sunt plătite la timp din cauza neatenţiei, dar se știe că în cele mai multe cazuri acest termen de ”am uitat” e sinonim cu ”nu am bani”.
Criza sanitară, urmată de criza energetică, suprapusă războiului din Ucraina, aduc provocări majore în business: criza de personal, motivarea şi retenţia angajaţilor, schimbările legislative, dinamica ecosistemului de business, astfel încât, deşi managerii sunt conştienţi că trebuie să gestioneze corect cashflow-ul, nu mai au energia să o facă’, încearcă să explice fenomenul Natalia Lepădatu, cofondator DigiSinergy.
Cashflow-ul, sau sumele de bani nete de care dispun companiile, rezultate din diferenţa dintre încasările şi plăţile curente ale unei întreprinderi, este gestionat, în cele mai multe companii din România, de o singură persoană responsabilă să recepţioneze facturile, să aprobe plăţile, să înregistreze OP-urile în bancă şi, ulterior, să execute ordinele de plată. Iar decizia de a plăti un OP este făcută intuitiv, emoţional, de multe ori, ignorându-se parametri cum sunt plăţile viitoare şi importanţa lor.
Potrivit companiei citate, cu ajutorul unei soluţiilor de management al plăţilor, administratorii companiilor pot vedea mult mai uşor ce plăţi ulterioare sunt mai importante, îşi pot stabili exact prioritatea plăţilor în funcţie de obiectivele de business, stabilite din timp şi îşi pot muta astfel atenţia către segmentul de previziuni şi planuri, care aduc plus valoare în companie, negociind mai uşor cu clienţii sau luând decizii în deplină cunoştinţă de cauză, spune Natalia Lepădatu.
Pe lângă problemele de blocaj din sistem, trecerea la insolvabilitate și riscul de faliment sunt consecințele cele mai grave ale neplății facturilor cu care se pot confrunta firmele lipsite de lichiditaăți.
În plus, o firmă medie, de până la 50 de angajaţi, poate ajunge să achite comisioane bancare între 300 şi 900 de lei pe lună. Aceste comisioane pot fi optimizate în proporţie de 60%, gestionând regulile băncilor referitoare la comisioane’, prin intermediul aplicațiilor de managemant financiar.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.