Firmele organizatoare de evenimente au șanse reale de dezvoltare

Publicat de Corina Muntean, 25 noiembrie 2019, 11:00
Piaţa evenimentelor corporate din România înregistrează anual o creştere de aproximativ 20%. Companiile din domeniile farmaceutic, agricultură, IT, bunuri de larg consum şi auto sunt principalii organizatori de astfel de evenimente care aduc un plus vizibil businessului lor.
Până nu demult, acum 10 ani, firmele organizau exclusiv sau în principal evenimente în ţară pentru că nu aveau posibilități financiare reale. Dar lucrurile s-au schimbat în bine între timp. În prezent, datorită multitudinii de zboruri low-cost, firmele optează din ce în ce mai mult pentru evenimente externe – atât întâlniri de afaceri, cât şi proiecte de tip incentive, iar Roma, Londra, Paris, Amsterdam sau Berlin se numără printre destinaţiile favorite, arată un studiu al unei agenții turistice. Potrivit studiului, în urmă cu 10 ani, România era în plină criză economică, iar linia de buget corespunzătoare evenimentelor corporate a fost una dintre cele mai afectate, în condiţiile în care companiile căutau soluţii financiare pentru menţinerea unui capital de lucru suficient pentru a-şi putea susţine activitatea de bază.
Totuşi, deşi piaţa se contractase puternic, companiile farmaceutice și de bunuri de larg consum găseau, chiar şi în acele condiţii, resurse pentru evenimente. Și asta, pentru că și-au dat seama că expansiunea lor se bazează pe o forţă de vânzări nu doar foarte mare, ci şi foarte bine instruită şi motivată, se arată în studiul citat. Acum 10 ani, pretenţiile companiilor nu erau foarte mari în materie de organizare de evenimente, majoritatea mulţumindu-se cu pachete simple, care includeau cazare, transport, transferuri şi masă. Pe atunci, România putea fi considerată o piaţă emergentă şi din punct de vedere al evenimentelor corporate. Astăzi proiectele M.I.C.E. (Meetings -întâlniri , Incentives – stimulentele, Conferences and Events – conferințele și evenimentele) inedite sunt mai bine primite de clienţii corporate, deoarece au realizat că mentalitatea şi aşteptările celor cărora li se adresează s-au schimbat. Aceştia cer de la un eveniment nu doar eficienţă, adică bifarea obiectivelor de marketing sau de resurse umane, ci şi transferul uneia dintre cele mai importante promisiuni ale social media către utilizatorul final: entertainment- adică divertisment.
În ceea ce priveşte România, există, în continuare, ‘destinaţii clasice’ pentru evenimente de amploare, atât datorită apropierii de sediile companiilor, cât şi serviciilor turistice disponibile: Bucureşti, Valea Prahovei, Sibiu şi Cluj-Napoca. Acestea sunt completate de destinaţii care urmează harta dezvoltării economice a României (Timişoara şi Iaşi), precum şi de potenţialul redescoperit sau în curs de reconstrucție prin investiţii importante în facilităţi de cazare şi evenimente corporate în Transilvania, Bucovina sau Delta Dunării.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.