Firmele de salubritate și deszăpezire raportează anual afaceri profitabile

Publicat de Corina Muntean, 13 februarie 2020, 11:10
Aceste profituri sunt obținute în urma contractelor bănoase cu autoritățile locale, arată o analiză a unei firme de consultanță. Cu toate acestea, nu este an să nu existe probleme majore atât la curățenie cât și la deszăpezire.
Economia națională pierde sume de ordinul milioanelor de euro pe zi din cauza blocajelor cauzate de zăpadă, dar pentru firmele angajate în activități de salubritate și deszăpezire este sezonul în care fac cei mai mulți bani. Afacerile din acest sector, care includ salubritatea, deszăpezirea și deratizarea, vor depăși în acest an nivelul de 4 miliarde de lei, o sumă dublă față de acum 10 ani.
Dacă în 2010, firmele active în acest sector raportau un business de 1,92 miliarde de lei, în 2018 se ajunsese, deja, la 3,78 miliarde de lei, arată un raport al firmei de consultanță Frames. Profitul companiilor a urmat aceeași tenndință crescătoare, avansând de la 132,8 milioane de lei în 2010 la 297,5 milioane de lei în 2018. Acum 2 ani, datele Frames indicau 2101 firme de profil, față de 849 companii active în 2010. Este un business profitabil, care ar trebui să se vadă în calitatea serviciilor prestate, de la salubrizarea orașelor la deszăpezire. Din păcate, însă, fără utilaje suficiente, personal calificat și un management eficient al activității, majoritatea firmelor angajate în salubritate, deratizare și deszăpezire ajung să acționeze prea târziu și ineficient’’, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames. Potrivit datelor firmei de consultanță, firmele din acest sector, dintre care peste 90% sunt din zona micro, derulează, în medie, afaceri de 1,68 milioane de lei, cu un total de 33.316 angajați, în creștere cu o cincime față de 2010 (27.382). Afacerile din acest sector, care includ salubritatea, deszăpezirea și deratizarea, sunt dominate de câțiva jucători importanți care, de peste un deceniu, controlează serviciile din zona marilor orașe.
Din totalul de peste 2100 de firme la nivel național, cele mai multe activau în București (331), Constanța (118), Prahova (104), Cluj (105), Timiș (102), iar cele mai puține în Harghita (16), Covasna (17), Brăila (18), Călărași și Tulcea (20).
Potrivit analiștilor de la Frames, la nivel de administrație, este nevoie de o regândire a contractelor de salubritate și deszăpezire încheiate cu firmele de profil. ,, Decalajul anotimpurilor, schimbările climatice cu efectele sale extreme (furtuni, caniculă, viscol, ger, zăpezi abundente etc.) sunt de natură să ofere argumentele viabile regândirii strategiilor de intervenție în special în zonele urbane, cu asigurarea unor servicii adaptate noii realități climatice, spune Adrian Negrescu.
Administrațiile locale trebuie să găsească soluții să evite plata, în continuare, a milioane de euro în noiembrie și decembrie unor firme de profil pentru intervenții în caz de ninsoare, în condițiile în care au ajuns să fie mici șanse de precipitații’’, explică managerul Frames. Dar să nu uităm că în spatele acestor firme sunt tot cei care conduc direct sau indirect orașele și care nu au interesul să piardă vreo finanțare.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
sursa: www.framesmedia.ro