Firmele de pompe funebre din România, pe profit
Publicat de Corina Muntean, 3 noiembrie 2023, 11:32
Rămase pe val după perioada pandemiei de Covid, afacerile firmelor de pompe funebre din România vor depăşi anul acesta o jumătate de miliard de lei, în contextul creșterii ratei mortalității. Un business care rămâne profitabil indiferent de sezon sau regiune.
Afacerile firmelor de pompe funebre vor depăşi, în acest an, nivelul de jumătate de miliard de lei, cel mai ridicat din istorie, pe fondul creşterii spectaculoase a ratei deceselor şi a majorării costurilor legate de înmormântare. Conform companiei de consultanţă Frames, o înmormântare în România, în 2023, a ajuns să coste între 2.700 lei şi câteva zeci de mii de euro, în funcţie de complexitatea și numărul serviciilor oferite. Multe firme încearcă să se încadreze în limita celor 6.789 lei, valoarea ajutorului oferit de autorităţi. Dar cum creșterea prețurilor a atins şi acest domeniu sensibil, costurile au crescut semnificativ, mai ales dacă clienţii vor mai mult decât varianta de bază a serviciilor de pompe funebre.
Conform studiului, „Piaţa pompelor funebre este una cu potenţial de viitor, având în vedere îmbătrânirea accelerată a populaţiei”. Cifra de afaceri a celor peste 1.200 de firme specializate a atins, anul trecut, 427,3 milioane de lei, iar perspectivele lui 2023 indică o depăşire a graniţei de 500 milioane de lei. Spre comparaţie, în 2012, afacerile acestui sector nu depăşeau 70 de milioane de lei.
Pe fondul inflaţiei şi limitărilor generate de ajutorul de înmormântare oferit de autorităţi, profitabilitatea companiilor de pompe funebre a scăzut în 2022 la 96,3 milioane lei faţă de 105,6 milioane lei în 2021. De remarcat însă că, în urmă cu doar 10 ani, 2012, profitul net al firmelor de pompe funebre era de numai 4,2 milioane lei.
„Sectorul pompelor funebre a atras, în ultimii ani, un număr tot mai mare de investitori. Numărul companiilor a crescut exponenţial, de la 443 în 2012 la 1239 în 2022, iar numărul angajaţilor a ajuns la 2754 anul trecut, cu 1592 mai mulţi decât acum 10 ani”, arată analiza Frames.
Cele mai multe firme de pompe funebre sunt înregistrate în Bucureşti (156), Ilfov (67), Timiş (60), Cluj (60), Constanţa (55), Prahova (47), Bihor şi Argeş (42), iar cele mai puţine în Tulcea (10), Mehedinţi (10), Maramureş şi Ialomiţa (9), Botoşani (7).
„Este o piaţă formată, în principal, din jucători mici, cu putere financiară redusă, în care profitabilitatea se află în prim-plan. Pompele funebre sunt un tip de activitate care generează multiple oportunităţi investiţionale, existând deja semnale că firme mari, specializate, din Occident, tatonează piaţa în perspectiva dezvoltării unor reţele de servicii la nivel naţional, cu toate atributele unui business solid, de la servicii de înmormântare la zona de creditare a acestora”, conchid experţii de la Frames.
Analiza Frames privind piaţa pompelor funebre din România a fost efectuată pe baza datelor publice comunicate de companii la RECOM şi Ministerul Finanţelor, pentru perioada 2010-2023. Statistica face referire la activităţile cu codul CAEN 9603 – Activităţi de pompe funebre şi similare.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.