Firme importante, implicate în ancheta DNA

Publicat de radiomures, 29 iulie 2015, 15:15 / actualizat: 29 iulie 2015, 16:25
Ancheta DNA privind corupţia din domeniul farmaceutic ar viza 11 firme importante, printre care mari producători de medicamente, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.
Sursele au arătat că pe lista firmelor implicate se află Roche România, Actavis, Pfizer România, Teva Pharmaceuticals România, Novartis Pharma Services, Alvogen România, Sandoz Pharma Services, Glaxosmithkline România, Egis Internaţional, Romastru Trading si Glenmark Pharmaceuticals.
Potrivit surselor citate, din cercetările efectuate a rezultat că, în ceea ce priveşte activitatea derulată de Roche România şi Actavis, aceasta a fost coordonată, în scopul prescrierii cu predilecţie a produselor acestor companii pentru maximizarea vânzărilor, de către Dan Zamonea, fost director general la Roche România, Teodor Lucuţă, fost director economic la aceeaşi firmă, şi Dan Ivan, director general la Actavis.
Sursele judiciare arată că ar fi implicaţi şefi de clinici şi secţii de oncologie, medici specialişti oncologi, coordonatori şi responsabili ai Programului Naţional de Sănătate – subprogramul oncologie, precum şi un preşedinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mureş, care controlează farmacii, şi peste 10 reprezentanţi zonali ai firmelor de medicamente.
Procurorii DNA au găsit la percheziţiile efectuate, ieri, medicamente expirate pentru care s-ar fi alocat fonduri de la bugetul de stat, dar care în realitate nu ar fi fost folosite.
Potrivit surselor, medicamentele erau comandate ca şi cum ar exista pacienţi care trebuie să beneficieze de schema de tratament, foarte scumpă şi decontată din bugetul de stat. Astfel, medicul beneficia de comision de la firma de medicamente prin sponsorizare, excursii, participări la congrese. În realitate, arată anchetatorii, tratamentul nu era necesar pentru că nu existau pacienţi cărora să le fie prescris.
Unii dintre medicii implicaţi fac parte din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor şi ar fi pretins şi primit foloase sau furnizorii le ofereau avantaje.
Foto: jurnalul.ro