Finanțări nerambursabile pentru primăriile care identifică terenuri ce pot fi împădurite

Publicat de Corina Muntean, 23 septembrie 2020, 16:02
Ministerul Mediului face apel la primari să identifice terenurile care pot fi împădurite, precizând că se pot obține finanțări nerambursabile. Condiția este ca primăriile să fie interesate de transformarea terenurilor degradate în terenuri verzi.
Și în Mureș vor fi luate în calcul pentru reîmpăduriri suprafețele pe care s-au făcut defrișări masive. În urma recentelor investigații făcute în Mureș de echipe de la Ministerul de resort și de la Romsilva, a reieșit că este vorba de aproximativ 40.000 de hectare din zona ocoalelor silvice Fîncel și Gurghiu.
Directorul Direcției Silvice Mureș, Ilie Covrig, a precizat că toate concluziile legate de pagube și de măsuri vor fi făcute publice la finele lunii viitoare:
În ultimele luni au apărut tăieri ilegale pe Valea Gurghiului, la ocoalele Fîncel și Gurghiu. Suntem în control și urmează să luîm măsuri. Regia Națională își propune ca după 125 octombrie să încheie raportul final și în jur de 20 octombrie o să putem vorbi de volume și de sume, de valori. Din păcate asemenea acțiuni nu se întâmplă fără știrea personalului silvic, și am identificat unele persoane. Trebuie să recunosc că sunt implicații mult mai mari și de la alte niveluri.
În acest an, circa 3 la sută din suprafețe aflate în administrarea Direcției Silvice Mureș, respectiv 600 de hectare, au fost reîmpădurite. Din acestea, două treimi au fost regenerări pe cale naturală, iar pe o treime s-au plantat puieți de stejar, fag, brad sau molid, în funcție de specificul terenului.
Directorul Direcției Silvice Mureș, Ilie Covrig:
Având contracte de prestări servicii și de administrare și cu proprietari privați, Direcția execută lucrările de regenere a pădurilor. Pentru fiecare hectar se folosesc între 4000 și 5000 de puieți, în funcție de specie și de compoziția de împădurire. În 2020 s-au executat 607 hectare, din care 437 hectare în păduri proprietate a statului, pe toată raza județului, începând de la Luduș până la Lunca Bradului. În plus, cam 60 la sută sunt păduri care se regenerează pe cale naturală.
În ce privește terenurile care pot fi împădurite, Ministerul Mediului face apel la primari să identifice respectivele suprafețe, pentru care beneficiază de finanțare nerambursabilă.
Valeriu Russu