Finanțări nerambursabile pentru digitalizarea IMM-urilor din Regiunea Centru
Publicat de Rotar Mirela, 20 noiembrie 2023, 12:06 / actualizat: 22 noiembrie 2023, 8:16
Peste 2.000 de microîntreprinderi și firme mici și mijlocii din județele Mureș, Brașov, Harghita, Covasna, Sibiu și Alba vor putea obține finanțări de cel puțin 15.000 de euro pentru digitalizarea activității.
Firmele eligibile vor putea obține granturi de până la 200.000 de euro pe proiect, bugetul total al schemei cu finanțare europeană fiind de peste 32 de milioane de euro.
Vor putea primi finanțare firme non-IT care au cel puțin 1 angajat și cel mult 249 de angajați.
Vor avea prioritate la finanțare firmele care vin cu soluții software inovative, precizează directorul de comunicare al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Nicolae Mărginean:
Pentru firmele non-IT, digitalizarea este absolut esențială pentru că toată societatea este într-o schimbare exponențială din punct de vedere IT și atunci, adaptarea la oul context informatic la care totul este digitalizat, se folosește inteligența artificială și au loc aceste schimbări profunde, asta este absolut vitală pentru creșterea productivității. Fondurile pentru digitalizare reprezintă un pas extraordinar de important pentru a reuși să rămâne competitivi.
Digitalizarea este esențială pentru firmele non-IT, atât pentru productivitatea lor, cât și pentru a se putea menține pe piață de acum înainte, este de părere președintele Patronatului din Regiunea Centru, Radu Bălănean:
Firmele pot să solicite minim 15.000 de euro și maxim 200.000 de euro cu regula de minimis pentru activități, în special de soft. În special e vorba de adoptarea de tehnologii digitale pentru a îmbunătăți anumite procese interne ale unei companii, dezvoltarea unor soluții de inteligență artificială, dezvoltarea comunicării digitale în piață și chiar pentru instruire în privința utilizării acestor instrumente software digitale achiziționate prin proiecte.
Sprijinul nerambursabil pentru firme este de maximum 90%, ceea ce înseamnă că antreprenorul va aloca cel puțin 10% din valoarea cheltuielilor eligibile și toate cheltuielile ne-eligibile.
Firmele vor putea depune cererile de finanțare în sistemul online MySMIS2021 din 15 decembrie 2023 și până în 15 mai 2024.
Acest program de finanțare este unic, nu se repetă anual, iar alocarea fondurilor se face pe bază de punctaj.
Autor: Cristina Bulbescu