Finanțare pentru industriile cu tradiţie
Publicat de Corina Muntean, 8 mai 2024, 10:58
Este bine de știut: pentru cei care mai au curajul să dezvolte afaceri, Ministerul Finanțelor a publicat Ghidul schemei de peste 2 miliarde lei pentru investiţii majore în industriile cu tradiţie. Înscrierile încep din 29 iulie, dar până atunci trebuie cunoscute condițiile.
Prima sesiune de înscriere a proiectelor în cadrul schemei de ajutor de stat pentru stimularea dezvoltării regionale prin investiţii ale căror costuri eligibile depăşesc 50 milioane lei începe în data de 29 iulie. Ministerul Finanţelor precizează că bugetul total al schemei este de 2,25 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 450 milioane de euro. Cererile de acord pentru finanţare însoţite de documentele justificative se vor putea depune online, până la data de 9 septembrie 2024.
Înregistrarea cererilor de acord pentru finanţare se realizează în sesiuni anuale anunţate cu minimum 60 de zile lucrătoare înainte, durata fiecărei sesiuni fiind de 30 de zile lucrătoare.
Acordurile de finanţare se vor emite până la 31 decembrie 2026, iar plata ajutorului de stat se va realiza în perioada 2025 – 2032.
Mediul de afaceri are așadar răgaz de două luni în care să îşi pună la punct documentaţia, timp în care vor primi asistenţă oricând au nevoie din partea Ministerului Finanţelor spune ministrul Boloș.
Se mizează nu doar pe modernizarea sectorului privat, ci şi revitalizarea industriilor tradiţionale româneşti, prin crearea unui lanţ de producţie mai eficient şi mai durabil. Conform Finanțelor, întreprinderile care pot solicita ajutor de stat în baza acestei scheme sunt întreprinderi nou-înfiinţate sau întreprinderi în activitate, atât IMM-uri, cât şi întreprinderi mari.
Sunt eligibile investiţiile care se realizează în sectoare precum fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor; fabricarea băuturilor; prelucrarea lemnului; fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie; fabricarea substanţelor şi a produselor chimice; fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice; fabricarea altor produse din minerale nemetalice; în industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii; fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice; fabricarea echipamentelor electrice; fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor; fabricarea altor mijloace de transport; fabricarea de mobilă; colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile; alte industrii.
De asemenea, întreprinzătorii care aplică la această schemă trebui să realizeze o investiţie iniţială în România, în maximum 3 ani de la data demarării acesteia, în unul dintre sectoarele menționate și să nu se afle în procedură de executare silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională, lichidare sau suspendare temporară a activităţii şi să nu facă obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat și să nu facă relocarea investiției.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.