Finanțare europeană de 200 milioane de euro pentru produsele din ariile naturale protejate

Publicat de Corina Muntean, 11 iunie 2020, 15:41 / actualizat: 12 iunie 2020, 8:54
Este o inițiativă a Ministerul Mediului prin care producătorii din ariile protejate pot cere certificarea produselor și pot fi sprijiniți prin promovare pe piață și alocarea de ajutoare financiare.
Inițiativa își propune susținerea comunităților locale izolate, axate pe produse tradiționale, în special cele alimentare care provin din agricultura ecologică şi produsele artizanale.
Directorul adjunct al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu apreciază această inițiativă, care se concentrează pe zona mai săracă, montană, căreia-i lipsește promovarea propriilor produse:
Suntem bucuroși că se pot face și astfel de lucruri pentru fermieri, fiindcă avem foarte multe probleme la promovare și la desfacerea produselor agricole. Totuși, să așteptăm să vedem care sunt condițiile și cum vor putea accesa fermierii noștri toate aceste măsuri. Acum, chiar încep din nou să apară produsele montane, care sunt foarte căutate.
Reprezentanta din județul Mureș a Agenției Naționale a Zonei Montană, Dora Mihai, salută această inițiativă care vine în întâmpinarea producătorilor din ariile protejate.
În Mureș, 10 din 15 arii protejate se află în zona montană, iar producătorii sunt încurajați să se adreseze Agenției pentru a li se certifica european produsele spune Dora Mihai:
Noi apreciem inițiativa de susținere a produselor din ariile naturale protejate, și venim în întâmpinarea lor cu certificarea pe care noi o oferim deja, recunoscută la nivel european. În județul Mureș sunt trei producători care au obținut această certificare, un producător din Vânători care are plantație de trufe, unul din Gurghiu cu brânză maturată și un producător din Ibănești, care și-a certificat primele trei produse montane din țară. Mai sunt încă două dosare care urmează să fie certificate, niște produse lactate. Mai avem în pregătire încă patru dosare, pe miere, zarzavaturi și produse lactate.
În România, circa două milioane de oameni trăiesc în ariile naturale protejate, care au parte de diferite restricții. Pentru a-i ajuta pe aceștia, începând din 1 august 2020, Guvernul va lansa o linie de finanțare de 200 de milioane de euro.
Valeriu Russu