Final de proiect „UAT’s next”
Publicat de MIRELA ROTAR, 27 august 2019, 13:27 / actualizat: 31 august 2019, 12:18
Peste 100 de studenți ai Universității de Arte din Târgu-Mureș au fost angrenați în acest proiect european care are menirea de a facilita accesul tinerilor pe piața muncii.
Managerul de proiect, Eugen Păsăreanu:
În acest proiect au fost implicați 110 studenți ai universității, atât de pe linia maghiară cât și de pe linia română. Ei au fost sprijiniți în tranziția de la studiile universitare la piața muncii, prin activități de perfecționare la instituții de practică și în cadrul universității, dar și sesiuni de consiliere și orientare în carieră.
Studenții au beneficiat de traineri cu experiență de la TVR, Palatul Copiilor, Teatrul Național din Târgu-Mureș, dar și de la Teatrul Notarra din capitală. 15 studenți au câștigat chiar o sesiune de practică la universități de renume din străinătate.
Revine managerul proiectului „UAT’s next”, Eugen Păsăreanu:
Studenții au avut ocazia de a intra și a de vedea cum se lucrează în aceste instituții de practică, să observe, la fața locului, cum se montează spectacole în aceste instituții. Ei desfășoară astfel de activități și în mediu academic, dar astfel au avut ocazia de a experimenta și ce este în afara universității, în mediul cultural și economic real.
Proiectul a inclus și un festival multicultural în urma căruia au fost desemnați 15 studenți, atât de la facultatea în limba maghiară cât și de la cea în limba română, care au participat la stagii de practică externă la centrul Diego Fabri din Forli dar și la Accademia di Romania din Roma.
Andreea Drăgan, o tânără absolventă a Universității de Arte din Târgu-Mureș, ne vorbește despre experiența dobândită în cadrul proiectului:
În cadrul programului am lucrat foarte mult pe improvizație cu actorul Mihai Crăciun, am învățat și am lucrat pe exerciții de improvizație dar am făcut și teatru, sport.
Programul s-a încheiat cu un mic show de improvizație, iar în săptămâna în care s-au jucat spectacolele am pus pe scenă câteva dintre piesele din repertoriul nostru și am câstigat excursia de la Accademia di Romania din Roma. Acolo ne-am întâlnit cu studenții și am discutat despre activitățile fiecăruia și chiar despre o posibilă colaborare.
Proiectul a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 iar scopul său este îmbunătățirea accesului pe piața muncii a absolvenților Universității prin contactul acestora cu mediul de muncă real, atât național cât și european.
Vlad Todoran