Filosoful şi eseistul Mihai Şora a încetat din viaţă ieri la vârsta de 106 ani
Publicat de Rotar Mirela, 26 februarie 2023, 13:54
A fost un scriitor care a făcut parte din promoţia moraliştilor de renume, între care Albert Camus, Monica Lovinescu sau Matei Călinescu.
Filosoful a fost unul dintre întemeietorii Grupului pentru Dialog Social dar şi creatorul celebrei colecţii Biblioteca pentru Toţi.
S-a născut în judeţul Timiş dar a trăit o scurtă perioadă şi la Paris. Mihai Şora a fost primul ministru al Educaţiei de după Revoluţie, dar a demisionat din funcţie în semn de protest faţă de mineriadele din iunie 1990.
A refuzat apoi să mai ocupe funcţii publice. A fost un intelectual extrem de activ, atât în mediul online cât şi în stradă. În ultimii ani, s-a remarcat prin poziţiile critice la adresa clasei politice iar postările sale de pe Facebook erau apreciate de mii de cititori.
Într-o intervenţie la Radio România Cultural, după ce împlinise 106 ani, Mihai Şora încă îşi punea întrebări:
Întrebările sunt tot atâtea cufundări în întuneric. Trebuie să ai bricheta aceea care se scânteeze mereu și să te facă să vezi cât de cât în jurul tău, o curiozitate, dar nu frivolă, ci îngrijorată. Nu mi-e indiferent dacă sunt rod al întâmplării sau dacă existența mea în lumea are un sens. Dacă e complet dezlegată, în sensul că nu există niciun fel de practică izvorând din această credință, e firavă. Nu suntem ființe imateriale, suntem oameni de carne, sânge și oase, interesate nu numai de soarta noastră în lume, ci și de destinul nostru etern, ca să spun așa. Sensul care subîntinde practica nu poate nu fie religios, chiar dacă el nu este de fiecare dată conștientizat ca atare, dar, din când din când, ai străfulgerări în care îți străvezi, ca să spunem așa, temeiul.