Filosoful Constantin Rădulescu-Motru, creatorul conceptului de ”politicianism”, celebrat la Tg. Mureș
Publicat de Stan Lucian, 21 septembrie 2023, 15:10 / actualizat: 21 septembrie 2023, 17:24
La Târgu Mureș se desfășoară azi cea de-a VIII-a ediţie a Simpozionului Naţional „C. Rădulescu-Motru”, organizat de Academia Română şi Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai” Tg Mureş. La lucrări, participă academicieni, profesori universitari, cercetători științifici și oameni de cultură din țară.
Prezent la eveniment, academicianul Gheorghe Vlăduţescu, susține că tinerii nu trebuie să învețe filosofie de la profesor, ci e important să ajungă să gândească filosofic, pentru optimizarea propriilor vieți:
În ce-l privește pe Constantin Rădulescu-Motru, datoria noastră acuma este să aducem filosofia lui în actualitate, să vedem cum putem gândi cu ea. Mă gândesc la o carte de tinerețe a lui, ”Cultura română și politicianismul”, unde el de fapt a adus în limbajul românesc ideea de politicianism. Spunea că politicianismul înseamnă indivizii sau partide politice care folosesc poporul pentru ei – se pare că practicile au rămas…”
Organizatorul simpozionului, profesorul universitar și scriitorul Eugeniu Nistor a subliniat la rândul său cât de necesară este raportarea la Constantin Rădulescu- Motru, personalitate care trebuie readusă în actualitate, după cei 50 de ani de uitare pricinuită de comunism:
Autor al unui sistem original de gândire, ”Personalismul energetic”, opera gânditorului roman este actuală pentru noi acum, integrați Uniunii Europene, trebuie să luptăm să ne păstrăm identitatea. Ori una dintre lucrări se numește ”Românismul”, în care nu există niciun element de xenofobie și șovinism. Rădulescu-Motru trebuie repus în actualitatea noastră pentru că el are o modernitate de echilibru, când vorbim de psihologia poporului român.”
La sesiunea de comunicări ştiinţifice „Psihologie şi metafizică în opera lui Constantin Rădulescu-Motru”, au rostit comunicări academicieni, profesori universitari, cercetători în filosofie şi psihologie, teologi, istorici şi scriitori.
Nu au lipsit lecturile publice şi momentul festiv al decernării diplomelor de excelenţă ştiinţifică.
Autor: Valeriu Russu