Filmul ”Regina Maria – Inima României”, în proiecție azi la SIMFEST
Publicat de Stan Lucian, 2 octombrie 2024, 15:37
Documentarul ”Regina Maria – Inima României” poate fi vizionat azi, chiar de la ora 16.00, cu intrare liberă la Teatrul Scena din Cetate, în cadrul festivalului Festivalul Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți de Film – SIMFEST de la Târgu Mureș.
Pelicula, care a avut premiera în 2018, spune nu doar povestea rolului politic și a interesantei vieți private a Reginei Maria a României, dar și a femeii care a participat activ pe front, îngrijind soldații răniți și bolnavii de tifos sau holeră și primind apelativele de „Mama răniților“ și „Regina soldat“.
Dan Drăghicescu, unul din cei 2 producători ai documentarului:
Acest film este încadrat într-un turneu național de educație istorică prin proiecții de documentare istorice care merg prin toată țara, prin toate județele; am acoperit în ultimii 3 ani 22 de județe și suntem bucuroși să fim în Mureș acum la SIMFEST, cu acest proiect, pentru prima dată, iar de la orele 16,00 la SIMFEST în cetate, la Bastionul croitorilor, cu intrare liberă avem o nouă proiecție cu Regina Maria – Inima României, acest documentar istoric care are 72 de minute și este cu fapte reale.
Documentarul ”Regina Maria – Inima României” a putut fi vizionat azi de la ora 12 și de elevii de la Școala Gimnazială ”Europa”, în cadrul turneului național de educație istorică.
„În fiecare dimineață, Regina, în uniformă de infirmieră, însoțită de o doamnă de onoare și de un grup de brancardieri voluntari se duce la gară pentru a-i primi pe răniți. Regina înfruntă moartea și ceea ce este fără îndoială cel mai greu, depășește oboseala unei zile nu de opt ore, ci a unei zile care se întinde până noaptea târziu, cu șaisprezece, șaptesprezece sau optsprezece ore de muncă, pe cât de respingătoare pe atât de periculoasă, în mijlocul emanațiilor infecte ale cangrenelor. Când este vorba de Regina nu ne referim la curaj. Curajul presupune teamă și energia de a învinge. Sentiment necunoscut pentru o suverană a cărei îndrăzneală aduce a invulnerabilitate”, relata contele de Saint-Aulaire, ministrul Franţei la Bucureşti, în perioada Primului Război Mondial.
Autor: Cosmina Nicoară