Numărul polițelor de asigurare împotrisa dezastrelor bate pasul pe loc în România

Publicat de Corina Muntean, 14 februarie 2023, 08:23
În ultimii 3 ani numărul acestui tip de polițe a crescut cu puțin peste 100.000 unități, în ciuda eforturilor de promovare și a sancțiunilor care pot fi aplicate. În acest context, țara noastră este de două ori mai expusă decât Turcia, în caz de dezastru, din punct de vedere al asigurărilor.
România şi Turcia sunt singurele ţări din Europa care au un sistem de asigurări obligatorii de calamitate bazat pe existenţa unui Pool de Asigurare. Țara noastră este însă două ori mai expusă în caz de dezastru, conform unei analize realizate de Studii Financiare.
Cutremurul devastator din Turcia ne aminteşte cât de vulnerabili suntem, chiar şi atunci când ne numărăm printre cei norocoşi care scapă cu viaţă şi nevătămaţi. Pentru cei din urmă există totuși o soluţie care, în România, presupune costuri suportabile: asigurarea de calamitate (inclusiv cutremur) este obligatorie şi este emisă de un Pool de Asigurare dedicat.
Spre deosebire de Turcia, însă, unde una din două clădiri este asigurată la calamitate ca rezultat al introducerii obligativităţii, în România abia dacă se asigură două din zece locuinţe, semnalează autorii analizei.
Mai grav este faptul că statistica asigurărilor de locuinţă pe zone arată că regiuni expuse semnificativ la cutremur, în principal Moldova, au un grad foarte redus de asigurare. Mai precis, gradul de cuprindere în asigurare (circa 20%) este dat mai degrabă de o parte a oraşelor mari, în principal Bucureşti şi cele din Ardeal.
Media pe restul ţării este undeva între 10% şi 15%. Este, de altfel, cel mai mic grad de asigurare din Europa, în condiţiile în care un studiu EIOPA relevă că media UE este undeva la 63% locuinţe asigurate.
Altfel spus, suntem total expuşi la pierderi financiare masive, în caz de dezastru.
Palierul de asigurare obligatoriu presupune achiziţionarea unei poliţe emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID).
Poliţa PAD poate fi cumpărată de la oricare dintre acţionarii companiei, de la societăţile care au acorduri cu PAID sau chiar de la PAID direct. Ea costă 20 de euro pe an pentru locuinţele din materiale moderne şi 10 euro pe an pentru cele din chirpici şi alte materiale mai puţin rezistente. Ar însemna, aşadar, sub 2 euro pe lună. Pentru aceşti bani asigurații primesc protecţie pentru daunele provocate de cutremur, inundaţie şi alunecări de teren, în limita a 10.000 de euro pentru casele din chirpici şi 20.000 de euro pentru locuinţele din materiale moderne.
Sigur, oamenii sunt reticienți, nu doar din cauza costurilor, ci și a temerii că în caz de calamitate societățile nu ar putea face față plății daunelor.
Trebuie spus însă că, aproape întreg protofoliul de PAID este reasigurat ceea ce înseamnă că, în cazul unui eveniment major, sarcina pentru plata daunelor va reveni unor companii gigant, care se ocupă cu reasigurarea riscurilor de catastrofă la nivel global.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.