O afacere socială ajută fermierii din Valea Ghimeşului să-și promoveze produsele în întreaga ţară și chiar peste hotare
Publicat de Corina Muntean, 10 februarie 2023, 07:55
Zeci de produse de casă, realizate după reţete locale vechi, de localnicii de pe Valea Ghimeşului au devenit cunoscute în întreaga ţară datorită unei afaceri sociale. Ele au ajuns chiar şi la Vatican, fiind oferite, în premieră, Papei Francisc.
Povestea ‘Degustarium’ a început în 2016, din dorinţa de a iniţia un punct de degustare pentru vizitatorii localităţii Ghimeş-Făget, situată la graniţa dintre judeţele Harghita şi Bacău. Ideea a prins rădăcini și s-a transformat repede în afacere socială, una menită să promoveze micii gospodari de pe Valea Trotuşului, prin prezentarea produselor locale autentice.
Afacerea socială a fost fondată de Petru Pal, un antreprenor din Ghimeş-Făget, şi de cei doi copii ai săi, Ramona şi Damian, din dorinţa de a nu pierde reţetele vechi ale produselor tradiționale de casă, dar mai ales de a-i determina pe micii producători din zonă să nu renunţe la această activitate şi să conştientizeze că poate reprezenta o sursă de venit pentru familiile lor.
Cu timpul, punctul de degustare pentru vizitatorii veniţi în Valea Ghimeşului s-a transformat într-un mic butic de produse locale şi, ulterior, într-o cooperativă care acum reuneşte peste 70 de producători.
Întreprinderea socială le facilitează acestora ambalarea, promovarea şi valorificarea produselor precum: produse lactate (caş maturat, brânză, urdă, unt, smântână, iaurt) şi carne (slănină, kaizer, cârnaţi uscaţi, salam, pastramă). De asemenea, fermierii aduc produse realizate din legume şi fructe, dulceaţă, siropuri, miere de albine, iar în timpul sezonului şi fructe şi legume proaspete.
Damian Pal, cofondator al Degustarium, povesteşte că la început a fost dificil ca localnicii să fie convinşi să se alăture cooperativei, întrucât ei produceau doar pentru consum propriu, în familie, dar cu trecerea timpului au realizat că aceste îndeletniciri pot fi sursă de venit şi activitate primară a familiei.
Încet, încet, produsele gospodarilor de pe Valea Ghimeşului au devenit cunoscute în întreaga ţară, iar în cochetul magazin din centrul comunei Ghimeş-Făget, găzduit de o construcţie de lemn tradiţională, există mai tot timpul cumpărători. Cei mai mulţi sunt din zona Moldovei, dar aceştia cumpără şi trimit produsele şi la prietenii lor de peste tot, din ţară. Fiecare produs are numele producătorului pe etichetă, motiv pentru care cumpărătorul îl poate identifica foarte uşor şi astfel poate lua exact ce îşi doreşte.
Majoritatea produselor sunt, acum, foarte căutate, dar pentru că localnicii au o capacitate de producţie redusă, pentru moment sunt valorificate în cele trei magazine proprii, de la Bacău, Moineşti şi Ghimeş-Făget.
Gospodarii de pe Valea Ghimeşului au înţeles că produsele lor, în care pun mult suflet, realizate în mici manufacturi, sau fructele şi legumele crescute în grădini şi livezi micuţe, de munte, reprezintă o adevărată comoară şi sunt apreciate de toţi cei dornici să redescopere gusturile autentice, cele care aduc cu multă plăcere aminte de copilărie.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.