Estimările Băncii Mondiale confirmă pentru România perspectiva de creştere constantă economică până în 2030
Publicat de Corina Muntean, 23 ianuarie 2023, 12:00
Estimările Băncii Mondiale confirmă pentru România perspectiva de creştere constantă economică până în 2030, contribuind la reducerea decalajului față de Occident. Suntem deja țara cu cea mai mare creștere economică din UE, iar investițiile străine dar și cele guvernamentale vor crește în 2023.
Banca Mondială estimează pentru România o creștere economică constantă până în 2030, fenomen pozitiv subliniat de prim-ministrul Nicolae Ciucă, săptămâna trecută, într-o intervenţie online, cu Consiliul Investitorilor Străini. Ciucă mizează o mai mare implicare investițională, arătând că România a recuperat decalajele economice până la 74% din media Uniunii Europene în 2021, potrivit Eurostat, în evaluarea PIB-ului per capita, respectiv de 14.825 de dolari. Suntem ţara cu cea mai mare creştere economică la nivelul Uniunii, de opt ori din 2000 până în 2022, arată premierul, reamintind că România are la dispoziţie, în această perioadă, peste 80 de miliarde de euro din fonduri europene.
Potrivit premierului, pandemia de COVID-19 şi războiul din Ucraina reprezintă factori care încă afectează puternic economia globală. Ciucă a evidenţiat importanţa continuării unei colaborări deschise între Guvern şi mediul de afaceri în scopul găsirii celor mai bune soluţii la crizele multiple. De altfel, măsurile luate de Guvern, în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii mediului de afaceri, au dus la o creştere record a investiţiilor străine în ţara noastră în anul trecut.
Potrivit datelor oficiale ale BNR, fluxul de investiţii străine directe a fost de 9,4 miliarde de euro în primele 10 luni şi va ajunge la peste 11 miliarde de euro pentru întreg anul 2022, cu aproape 2 miliarde de euro peste valorile înregistrate în anul 2008, considerat ca fiind cel mai bun reper în acest sens. În plus, numărul firmelor cu capital străin nou-înfiinţate în România a crescut în primele 10 luni din anul 2022 cu peste 30% comparativ cu perioada similară a anului 2021.
Aceşti indicatori ne arată că marii investitori văd clar perspectivele de creştere pe termen lung ale economiei româneşti şi includ România în strategiile lor de investiţii, subliniază premierul. Potrivit acestuia, în bugetul pentru acest an cheltuielile pentru investiţii vor ajunge la 112 miliarde de lei şi vor reprezenta aproximativ 7,22% în PIB, nivel istoric pentru ţara noastră. România s-a clasat pe locul al 16-lea din 32 de ţări în clasamentul ţărilor cele mai atractive pentru investiţii în 2022, depăşind ţări precum Ungaria şi Cehia, şi se află aproape de Polonia. Ideea este ca acestea să se regăsească și în infrastructură, mai ales în rețeaua de autostrăzi, de mare importanță pentru transporturi, aprovizionare, logistică și turism, în așa fel încât să depășim bariera simbolică acelor 1000 de km deschiși circulației.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.