Diaspora românească a reușit să trimită în țară peste 65 de miliarde de euro, începând din 2007 și până în prezent
Publicat de Corina Muntean, 18 ianuarie 2023, 17:07 / actualizat: 18 ianuarie 2023, 22:12
În ciuda dificultăților create de crizele economice și energetice, de pandemie și de război, diaspora românească a reușit să trimită în țară peste 65 de miliarde de euro, începând din 2007 și până în prezent. În 2021, românii au trimis acasă peste 5,6 miliarde de euro, iar în 2022 banii trimiși în țară de românii din străinătate au fost și mai mulți.
Românii plecați la muncă în străinătate nu încetează să-și ajute familiile rămase acasă. Potrivit datelor statistice oficiale, circa 5,7 milioane de români plecați din țară sunt stabiliți în diaspora. Însă, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, consideră că cifra reală depășește 8 milioane, mai ales că doar în 2021 s-au născut 300.000 de copii români în afara granițelor. Oficial, românii din străinătate au trimis, în 2021 peste 5,6 miliarde de euro în țară. Suma reprezintă un record, dacă este raportată la ultimii trei ani.
Conform datelor furnizate de Banca Națională a României, în 2021, cei mai mulți bani au venit din Germania, 1,27 miliarde de euro. Pe locul 2 s-a situat Marea Britanie, cu remiteri personale în valoare de 1,18 miliarde de euro. Urmează Italia, cu 857 milioane de euro, și Spania, cu 412 milioane de euro. În 2021, banii trimiși de români în țară au reprezentat aproximativ 2% din Produsul Intern Brut. În 2022 însă calculele estimative arată că remiterile au crescut.
Deși Europa a trecut prin momente grele din cauza inflației și a crizei din energie, românii care lucrează peste granițe au reușit să își ajute familiile rămase în țară, trimițând acasă numai în primele 10 luni peste cinci miliarde de euro. Dacă în anii trecuți cei mai mulți bani veneau de la cei stabiliți în Germania, în a doua jumătate a lui 2022 situația s-a schimbat, cele mai mari sume intrând din Marea Britanie, respectiv peste 1 miliard de euro.
Cercetător la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Anatolie Coșciug, director adjunct al Centrului pentru Studiul Comparat al Migrației spune, conform publicației Libertatea, că fluxul remiterilor de bani către țară va înregsitra schimbări.
”Au început să apară alte forme prin care poți să rămâi conectat cu țara de origine ca migrant, nu doar trimițând bani acasă. Diaspora s-a maturizat, a găsit alte modalități de investiție. Au apărut programe finanțate de guvern de a aduce diaspora acasă și nu mai trebuie să strângi câțiva ani ca să îți deschizi un business aici. Vine guvernul cu o parte din bani”, arată acesta.
De asemenea, diaspora a început să își regândească prioritățile. Pe măsură ce migranții români își diversifică felul în care își gândesc partea financiară, trendul va fi unul de scădere al remiterilor, apreciază cercetătorul Anatolie Coșciug.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.