Războiul din Ucraina a rearanjat economiile mondiale
Publicat de Corina Muntean, 10 iulie 2024, 18:23 / actualizat: 11 iulie 2024, 18:29
Războiul din Ucraina a rearanjat economiile mondiale. Acesta este principalul motiv pentru care Rusia a ieșit din Top 10 al celor mai mari economii în 2024. Evident, SUA culege foloasele și rămâne la conducere, cu cel mai mare PIB global.
Statele Unite își mențin poziția de lider în topul celor mai mari economii ale anului 2024, ele fiind urmate de China, potrivit revistei Vanguard, citată de Adevărul.
În 2024, cele mai mari economii globale, precum Statele Unite, China, Japonia, Germania și India, se diferențiază în funcție de PIB, o măsură crucială pe scara economică. Produsul intern brut reprezintă suma cheltuielilor, în care sunt adunate consumul, investițiile și exporturile unei țări.
Astfel, a fost creată lista economiilor care au ieșit în evidență anul acesta.
Locul 1 este deținut în continuare de Statele Unite, care au dominat economiile globale încă din 1960. PIB-ul țării depășește 26 de trilioane de dolari, cu o rată anuală de creștere de 2,7%. Economia americană se bazează pe o gamă variată de domenii, precum finanțe, tehnologie și servicii.
Vine tare din urmă și își întărește poziția a 2-a China, care a avut o creștere economică rapidă în ultimele decenii. PIB-ul Chinei a ajuns la aproape 18.53 de trilioane de dolari în 2024 și are o rată anuală de creștere de 4,6%, aproape dublă față de cea a Statelor Unite.
Economia Germaniei a urcat anul acesta pe podium, pe locul 3, devansând-o pe cea a Japoniei. Economia Germaniei se bazează pe exporturi și pe industrii precum cea a automobilelor, sau farmaceutică. Țara este lider în ceea ce privește exportul de automobile, mașinării și chimicale.
Economia Japoniei a coborât pe 4, dar a dat semne de revilatizare, în special datorită productivității îmbunătățite, puterea de consuma și beneficiile pe care le-a primit în urma Jocurilor Olimpice de la Tokyo, organizate în 2020. PIB-ul acesteia crește anual cu aproximativ 0,9%. O altă economie emergentă care are perspective de a urca și mai sus în clasament este cea a indiei.
India se află pe locul cinci în top 10 cele mai mari economii. PIB-ul Indiei a depășit suma de 3,94 de trilioane de dolari în 2024, indicând o creștere economică rapidă.
Pe 6 se plasează Marea Britanie, care și-a schimbat premierul și guver nul, în urma alegerilor legislative de zilele trecute și dă semene de stabilitate. În ciuda temerilor legate de efectele Brexit, economia Marii Britanii se prezintă în continuare bine, pentru că reprezintă un mix de servicii, producție, finanțe și indistrii creative. În plus, această țară este un hub global pentru finanțe și asigurări.
Franța ocupă locul 7. Economia sa puternică și diversificată o va ajuta să obțină un PIB de aproximativ 3,33 de trilioane de dolari în 2024, potrivit analiștilor.
De pe poziția a 8-a, economia Braziliei se bazează pe agricultură și exporturi. PIB-ul țării a ajuns la 2,33 trilioane de dolari.
Italia are un PIB în 2024 evaluat la aproximativ 2,32 trilioane de dolari, adică locul 9 mondial. Economia acesteia se bazează în mare pe sectorul de producție specializat în automobile, modă și design.
Ultima în Top 10 este Canada, cu o economie stabilă și un Produs intern brut care a ajuns la 2,24 trilioane de dolari.
Poate în final ar fi util să precizăm și poziția României, conform estimărilor Fondului Monetar Internațional. Din perspectiva PIB-ului anual, țara noastră ocupă locul 42 mondial, cu aproape 370 miliarde dolari, departe însă de Top 10.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.