Au început lucrările de construcţie a Centrului de Arşi Grav din Târgu Mureş
Publicat de Rotar Mirela, 11 martie 2024, 13:42 / actualizat: 21 martie 2024, 14:42
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vizitat astăzi o serie de unități spitalicești din Târgu Mureș și Reghin, inclusiv șantierul noului Centru de Arși Grav din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.
Lucrările au început deja, iar spitalul este construit printr-un proiect derulat de minister prin Banca Mondială, cu un buget total de peste 300 de milioane de lei.
Noua clădire a va avea șapte niveluri şi va cuprinde cinci paturi pentru pacienţi critici, zece paturi pentru terapie intermediară şi pentru microchirurgie şi chirurgie reconstructivă, secţie ATI cu 57 de paturi, 25 de săli de operaţii distribuite pe două etaje.
Mnistrul Sănătății, Alexandru Rafila:
Este cel de-al treilea centru care se realizează în cadrul unui program ambiţios, finanţat de către Banca Mondială, un proiect care în anul 2021 era încheiat, blocat, nefuncţional şi la care am reuşit să găsim înţelegere din partea Băncii Mondiale.
În ceea ce privește personalul necesar pentru acest centru, Alexandru Rafila a precizat că Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș pregătește permanent specialiști.
În plus, chirurgii plasticieni vor putea fi detașați și pentru tratamentul marilor arși:
Suntem foarte aproape de emiterea unui ordin care să reglementeze modul de funcționare, în general, al acestor centre, încât colegii care lucrează în chirurgie plastică să poată să desfășoare activitatea, prin rotație, atât în secțiile de chirurgie plastică și reparatorie, cât și în centrele de arși, pentru că ei sunt specialiștii care lucrează și îngrijesc pacienții, alături de cei din terapie intensivă.
Ministrul Sănătății a subliniat că pentru cele trei centre dedicate marilor arși din România, de la Târgu Mureș, Timișoara și București, este alocat peste 1 miliard de lei.
Autor: Raluca Creț