Anul acesta firmele vor trebui să facă eforturi suplimentare pentru a-și păstra angajații
Publicat de Corina Muntean, 13 ianuarie 2023, 07:41
Deficitul de specialişti şi incertitudinile economice vor accelera strategiile de retenţie a salariaților, conform unei recente analize.
Deficitul de specialişti şi incertitudinile economice vor accelera strategiile de retenţie a angajaţilor în 2023, conform unei analize realizate de platforma de recrutare online BestJobs. Potrivit sursei citate, la început de an companiile încetinesc ritmul de recrutare şi vor pune tot mai mult accent pe dezvoltarea echipei pentru a acoperi nevoile de creştere.
„Deficitul de personal rămâne o provocare majoră pentru mediul de business şi în 2023, obligând departamentele de HR să se concentreze pe maximizarea indicatorilor de retenţie, dar şi pe dezvoltarea competenţelor angajaţilor existenţi sau chiar pe mobilitatea acestora între departamente, în funcţie de priorităţi şi disponibilitate. candidaţii vor simţi din piaţă presiunea de a se dezvolta profesional, de a evolua şi a-şi perfecţiona aptitudinile, astfel încât să devină cât mai valoroşi pentru angajatori”, spune Andrei Frunză, CEO BestJobs România.
Conform BestJobs, în 2022, peste 5,5 milioane de candidaţi şi-au căutat activ job pe această platformă de recrutare, cu 39% mai mulţi decât în 2021. Cele mai multe căutări au fost pentru poziţiile de contabil, pentru care salariile nete pornesc de la 650 euro pentru un junior şi ajung la 1.800 euro pentru un expert, pentru inginer, care în funcţie de specializare poate câştiga între 900 şi 1.600 de euro pe lună, şi pentru şofer, pentru care salariul este între 800 şi 1.200 pentru cursele interne şi pot ajunge la 1.800 – 2.400 pentru cursele internaţionale. Conform platfomrei de recrutare, în vânzări, salariul cel mai mic este obţinut de un reprezentant de vânzări (700 – 860 de euro lunar), iar cel mai mare de un senior sales executive, ce câştigă 2.200 – 2.800 de euro. În Producţie/Logistică, salariile pornesc de la 600 de euro lunar pentru un gestionar depozit şi pot ajunge la 1.700-2.200 de euro pentru un manager logistică, iar în IT/Telecom un junior network engineer are un salariu cuprins în intervalul 840 – 1.100 euro, în timp ce un lead front-end engineer poate primi un salariu de 3.400 – 3.800 euro.
Oraşele cu cele mai multe oportunităţi profesionale în 2022 au fost Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi, Constanţa, Sibiu, Arad, Târgu Mureş şi Oradea, principalii poli demografici şi economici la nivel naţional.
Potrivit analizei, în 2022, pe lista de beneficii preferate de angajați s-au numărat posibilitatea de a lucra remote şi programul flexibil de lucru. Şi în 2023, pentru a păstra în echipe angajaţii buni, companiile vor continua să fie flexibile şi să pună pe primul loc nevoile angajaţilor. Lista de beneficii oferite va fi completată de bonusurile de performanţă, tichetele de masă şi primele de sărbători, la pachet cu posibilitatea de a-şi personaliza schema extra-salarială în funcţie de nevoi.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.