Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale
Publicat de Rotar Mirela, 8 martie 2024, 19:41
Guvernul s-a reunit azi într-o nouă şedinţă, a doua din această săptămână, cu un singur punct pe ordinea de zi: adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind organizarea alegerilor din 9 iunie.
Documentul a fost adoptat şi stabileşte oficial desfăşurarea scrutinului pentru parlamentul european cu cel pentru primării şi consilii judeţene.
Alegerile locale şi cele europarlamentare se vor desfăşura la data de 9 iunie, iar momentul de începere al campaniei electorale este fixat pentru 12 martie, apreciindu-se că desfăşurarea la aceeaşi dată a acestor două tipuri de scrutine ar avea numeroase beneficii şi ar putea motiva cetăţenii să se prezinte la urne, asigurându-se astfel o reprezentativitate mai mare a membrilor din România în Parlamentul European.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, spunea în cadrul briefingului, care în acest moment continuă la Palatul Victoria, că listele suplimentare pentru cetăţenii români din străinătate vor fi generate tot electronic şi s-ar câştiga în acest fel mult mai mult timp. El a explicat că în tot acest demers, legat de comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, s-a urmărit respectarea Constituţiei, a prevederilor Comisiei de la Veneţia şi a legislaţiei în materie.
Trebuie spus că la alegerile din data de 9 iunie, anul acesta, o persoană poate candida în acelaşi timp pentru Parlamentul European, precum şi pentru funcţia de consilier local, consilier judeţean, de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean, în condiţiile prevăzute de Legea 115/2015.
La aceste alegeri va fi folosit sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, sistem care va fi gestionat, ca şi până acum, de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Aş mai adăuga faptul că timpul alocat votării a fost extins până la ora 22:00 şi dacă există persoane în incinta secţiei de vot sau la rând, în afara sediului secţiei de votare, acestea îşi pot exprima dreptul constituţional de vot până la cel mult ora 23:59.
Înainte de şedinţa de Guvern liderii coaliţiei au avut noi discuţii despre lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare. Potrivit unor surse politice, în primele zece locuri pe listă – 6 ar urma să aparţină social-democraţilor şi patru liberalilor, iar ţinta celor două partide este să obţină 19 locuri în viitorul legislativ european.
Există şi intenţia desemnării unor candidaţi comuni la locale, iar o nouă reuniune a coaliţiei ar putea avea loc la sfârşitul acestei săptămâni.
Sursa: RRA