Peste un sfert dintre angajatorii din România vor acorda majorări salariale în acest an
Publicat de Corina Muntean, 13 februarie 2024, 10:09
Să ții pe locul de muncă un om bine pregătit este o sarcină extrem de dificilă pentru angajator, în zilele noastre. În calitate de manager sau administrator de firmă trebuie să faci sacrificii ca să poți să-i asiguri un pachet salarial atractiv și bonusuri de performanță. Mai ales că tot timpul concurența este în căutare de talente. Este și motivul pentru care peste un sfert dintre angajatorii din România vor acorda majorări salariale în acest an.
Peste un sfert dintre angajatorii din România (26,7%) au bugetat pentru acest an creşteri salariale, în timp ce opt din zece companii (81%) au în plan extinderea echipei, relevă rezultatele unui sondaj realizat de o platformă de recrutare online.
Conform datelor centralizate de eJobs, 65% dintre respondenţi au declarat că deja au demarat planurile pentru noi recrutări, iar 10% nu ştiu încă în ce direcţie va merge această strategie, în 2024. În acelaşi timp, 9% din totalul angajatorilor chestionaţi au spus că nu au niciun plan în acest sens. De asemenea, aproape jumătate (47,1%) dintre angajatorii participanţi la studiu au menţionat că majoritatea poziţiilor pe care vor trebui să le ocupe în 2024 vor fi din segmentul ‘entry level’, iar 48,2% vor avea nevoie de specialişti, timp în care 4,7% încă nu ştiu din ce categorie vor recruta.
În privința bugetelor pentru majorări salariale în acest an, 26,7% au răspuns afirmativ, 19,8% au spus că vor fi acordate, însă nu pentru toată lumea, ci doar pentru anumiţi angajaţi pe care vor să-i securizeze la locul de muncă. Totodată, 14,9% au în plan majorări salariale, dar nu mai devreme de a doua jumătate a anului, iar 6,9% vor face acest lucru doar dacă va exista un context economic favorabil, iar 18,8% nu ştiu deocamdată dacă vor fi mărite salariile angajaţilor. Cât despre nivelul creșterilor salariale, 35,2% dintre angajatorii participanţi la sondaj au spus că au planificat majorări cuprinse între 5% şi 10%, 11,4% le vor creşte între 10% şi 20%, 8% vor acorda măriri mai mici de 5%, iar 4,5% spun că le vor actualiza cu inflaţia. 18,2% au declarat că fiecare manager va decide pentru fiecare angajat în parte, în funcţie de performanţă, iar 22,7% nu ştiu încă. În altă ordine de idei, deja de mai bine de un an numărul de joburi remote este în scădere, iar angajatorii preferă să posteze preponderent anunțuri pentru posturi care cer prezenţa la birou. Astfel că, 55,6% dintre respondenţi au spus că în 2024 vor lucra de la birou.
Chiar dacă nu reprezintă un bonus financiar direct, posibilitatea de a lucra de acasă încântă încă un mare număr de aplicanți. Cert este că angajatorii trebuie să ofere în contrapartida renunțării la ofertele de joburile remote alte tipuri de recompense care să le dea posibilitatea viitorilor angajați să îmbine armonios o carieră promițătoare cu un program flexibil și timp liber, tot mai prețios în zilele noastre.
Sondajul eJobs a fost derulat în luna ianuarie a acestui an, pe un eşantion de 170 de companii respondente.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.