Tot mai mulți români sunt cu gândul retragerii la pensie, într-o viață fără multe resposabilități și griji

Publicat de Corina Muntean, 11 ianuarie 2023, 12:46
Totuși, multe persoane nu îndeplinesc condiția stagiului de cotizare pentru a accede la pensia pentru limită de vârstă sau anticipată. Statul le oferă în schimb posibilitatea să contribuie la sistem prin plata contribuțiilor de asigurări sociale pe o perioadă de 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.
Foarte mulți români au perioade de timp lipsă în cartea de muncă, iar singura soluție pentru a avea continuitate și a-și încasa pensia ar fi să își cumpere vechime. Statul permite acest lucru, dar costurile nu sunt deloc mici. Și asta pentru că, vechimea care trebuie cumpărată este în strânsă legătură cu salariul minim pe economie, iar acesta a crescut la 3.000 de lei începând cu acest an. Contribuția se raportează la salariul minim pe economie și este în proporție de 25%.
Rezultă o sumă de 750 de lei pe lună, care înmulțită cu 12 luni, dă o sumă de plată de 9.000 de lei. Așadar, cei care vor să cumpere, de exemplu, un an de vechime trebuie să plătească minimum 9.000 de lei. Pot plăti și mai mult dacă vor să aibă o pensie mai mare și pot alege să plătească toți banii odată sau să facă plata eșalonat, după ce vor încheia un contract cu Casa Națională de Pensii.
Statul român permite românilor să cumpere până la cinci ani de vechime în muncă, până la 31 august anul acesta. Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate sau a mandatarului desemnat de aceasta prin procură specială. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială și efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare, informeaz Casa de Pensii.
În final, să aruncăm și o privire asupra populației de pensionari existente la ora actuală în țară. În decembrie 2022 în România era înregistrat un număr de aproape 4.788.000 de pensionari, iar pensia medie a fost de 1.739 lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Dintre aceştia, 695 de mii aveau perioade lucrate în agricultură, la o pensie medie de 506 lei. Din numărul total al pensionarilor din sistemul public de pensii, s-au pensionat la limita de vârstă numai 3,82 milioane de persoane, cu o pensie medie ce se situa la 1.937 de lei. În decembrie 2022, primeau pensie anticipată 7.699 persoane (2.470 lei, pensie medie), pensie anticipată parţială primeau 91.564 de persoane (1.796 de lei pensia medie), iar pensie de invaliditate 398.983 persoane (pensie medie de 781 lei), dintre care 44.794 persoane pentru gradul I de invaliditate (671 lei, pensie medie).
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.