România stă bine la macroeconomie… dar și la capitolul cheltuieli

Publicat de Corina Muntean, 7 iulie 2023, 07:19
Țara noastră va înregistra o creştere economică peste media Europei centrale și de Est, în vreme ce Ungaria şi Cehia vor subperforma anul acesta. De asemenea, inflația și deficitul bugetar vor scădea treptat, dar pe seama scăderii cheltuielilor publice.
România va înregistra o creştere economică peste medie în 2023 şi 2024, în timp ce Ungaria şi Cehia vor subperforma, potrivit raportului trimestrial al UniCredit pentru Europa Centrală şi de Est. Analiştii băncii estimează că economiile din UE-ECE şi din Balcanii de Vest vor creşte cu aproximativ 1,6% în 2023 şi cu 3,1% în 2024.
Anticipaţiile sunt că România va înregistra o creştere economică peste medie, de 3 %, în timp ce Ungaria şi Cehia vor subperforma. Anul viitor, PIB-ul României s-ar putea majora cu 4%.
De asemenea, deficitul bugetar ar putea coborî în 2023 la 5,2%, iar anul viitor la 4,7%. Inflaţia ar urma să coboare la 7,3% până la finele lui 2023 şi la 5,9% în 2024, iar cursul valutar este estimat la 5-5,10 lei/euro în toamnă. În ultimul
Raport trimestrial, UniCredit Research evidenţiază că principalul risc pentru economiile regionale îl reprezintă o evoluţie slabă în Europa, SUA şi China. Atfel, revenirea cheltuielilor de capital, a exporturilor şi a cererii de consum pe final de 2023 sau chiar în 2024 ar putea să întârzie.
În acelaşi timp, cererea internă ar putea continua să se consolideze, deoarece creşterea salariilor va depăşi inflaţia începând cu a doua jumătate a acestui an, iar condiţiile financiare se vor relaxa în 2024.
De asemenea, aşteptările economiştilor UniCredit sunt că sumele primite prin Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) vor fi mai mici în 2023, deci pentru proiectele de investiții trebuie găsite și alte surse de finanțare.
Potrivit raportului, prognozele de inflaţie pentru sfârşitul anului 2023 variază între 6% şi 9%, exceptând Turcia.
Anul viitor, aşteptările analiştilor UniCredit sunt că ritmul dezinflaţionist va încetini. Se aşteaptă ca toate băncile centrale din ECE să reducă rata dobânzii de politică monetară în 2024 la sub 6% în Europa Centrală şi Serbia, la 7% în Rusia şi la 20% în Turcia.
Printre principalele riscuri evidenţiate în Raportul trimestrial ECE sunt: inflaţia peste ţinta stabilită pe termen mediu; o recesiune în zona euro şi SUA şi o creştere economică sub aşteptări în China, care va afecta economiile ţărilor ECE; impactul războiului Rusia-Ucraina asupra turismului de pe litoralul Mării Negre; naţionalismul şi euroscepticismul care pătrund în politicile economice.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.