Comisia Europeană propune lansarea unei monede euro virtuale

Publicat de Corina Muntean, 5 iulie 2023, 11:12
Uniunea Europeană nu îşi permite ‘să rămână în urmă’ în cursa băncilor centrale de a emite versiuni digitale ale monedelor lor, afirmă oficialii europeni care au pregătit deja cadrul legal pentru lansarea unui euro digital. Acesta le-ar permite utilizatorilor plăți directe cu deviceurile lor, dintr-un portofel digital securizat.
Tot mai mulți europeni folosesc instrumente digitale pentru tranzacțiile lor zilnice. În ultimii ani, monedele digitale au crescut în popularitate pe măsură ce criptomonedele, precum Bitcoin, au intrat făcut mulți investiori fericiți, ridicându-i cel puțin la rang de milionari. Spre deosebire de Bitcoin, euro digital ar urma să fie o monedă a băncii centrale, controlată de aceasta, practic un numerar electronic.
Utilizatorii ar putea să stocheze până la 3 000 de euro în portofele digitale securizate și să le folosească atât pentru plăți offline, cât și online. Euro este a doua cea mai tranzacţionată monedă a lumii, a precizat recent vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, în momentul în care a fost anunţat cadrul legal pentru un euro digital, necesar dacă Banca Centrală Europeană va decide, în luna octombrie, să avanseze cu pregătirile sale care vizează emiterea unei astfel de monede.
„Să ai un portofel cu euro digital pe telefonul tău sau alt dispozitiv va fi la fel cu monedele şi bancnotele din buzunarul tău”, a precizat Dombrovskis.
Decidenţii europeni se tem că monedele electronice de tip stablecoins emise de actori din sectorul privat ar putea interveni pentru a acoperi golul creat de absenţa unei monede euro digitale.
De cealaltă parte, marile bănci se tem că economiștii ar putea opta pentru deținerile digitale în euro în locul conturilor tradiționale, iar avocații pentru protecția vieții private au deplâns riscurile pentru anonimatul plăților.
Mai mult, pe rețelele de socializare se avansează ideea că scopul este de a elimina banii lichizi pentru a permite o supraveghere generalizată a cetățenilor, prin monitorizarea cumpărăturilor și a tranzacțiilor financiare ale acestora.
Potrivit propunerilor, un euro digital, care nu ar urma să fie disponibil înainte de 2028, ar urma să aibă statut de mijloc legal de plată, ceea ce înseamnă că agenţii economici vor trebui să îl accepte.
Persoanele fizice vor obţine euro digital prin intermediul băncii lor, la cerere, iar confidenţialitatea utilizatorului va fi protejată online şi offline, la fel ca în cazul numerarului, a informat Comisia Europeană.
De asemenea, BCE va avea puterea de a limita câţi euro digitali poate deţine un consumator, pentru a evita astfel ieşirile masive de fonduri din depozitele bancare.
Un euro digital ar putea să intensifice concurenţa într-un sector care este dominat de doi giganţi americani, Mastercard şi Visa, potrivit agenţiei de rating Moody’s.
Statele membre UE şi Parlamentul European vor fi cele care vor decide în cele din urmă asupra propunerilor Comisiei.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.