Pensiile private sunt pe minus
Publicat de Corina Muntean, 11 ianuarie 2023, 12:37
Anul ce s-a încheiat cei aproape 8 milioane de salariaţi care au contribuit la Pilonul II de pensii private obligatorii au avut de pierdut. Pentru prima oară de la lansarea din 2008, cele şapte fonduri de pensii la care se contribuie cu o parte din venitul brut lunar au închis pe scădere 2022.
2022 este primul an pe care Pilonul II de pensii private din România îl încheie pe minus. Ziarul Financiar remarcă faptul că scăderea medie de 3,4% a fost determinată în mare parte de scăderea valorii portofoliului titlurilor de stat, acolo unde fondurile au circa 65% din active. Indicele Bloomberg referinţă pentru titlurile de stat emise de statul român în euro a avut minus 22% în 2022, iar cel care urmăreşte evoluţia titlurilor de stat în lei, minus 2,8%. Toate sunt generate de scumpirile agresive, reflectate în cel mai ridicat nivel al inflaţiei de 20 de ani în România şi de 40 de ani în SUA .
Inflația a determinat băncile centrale să iasă cu înăspriri de politică monetară ceea ce a redus drastic randamentul titlurilor de stat.
Pe de altă parte şi faptul că Bursa de Valori Bucureşti a închis pe minus primul an din 2011 încoace, cu tot cu dividende, şi-a pus amprenta asupra randamentelor fondurilor din P2 în 2022, în contextul în care circa 20% din activele acestor fonduri sunt investite în companii precum Banca Transilvania, Petrom, Romgaz. BET-TR a încheiat anul 2022 cu o scădere de 2% iar BET cu minus 11%.
Potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar pe baza datelor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la nivelul fondurilor de administrare a pensiilor private obligatorii, dinamica din 2022 a fost următoarea: AZT (-4,44%), BCR (-3,9%), NN (-4,7%), Aripi (-4,3%), Vital (-3,12%), BRD (-2,8%) și Metropolitan (-0,4%) ceea ce corespunde cu o medie de scădere de 3,4%. Spre comparaţie în 2021 Pilonul II a avut un randament de 6%, sub inflaţia de 8,2%, la jumătate faţă de cea de acum.
Din rândul celor şapte fonduri din România, singurul cu grad ridicat de risc – adică expunere mai ridicată pe segmentul de acţiuni, este Aripi, administrat de Generali. Industria fondurilor de pensii private are zile grele nu doar în România ci şi pe alte pieţe europene. Publicaţia CNBC notează că scăderile puternice de pe pieţele bursiere şi de obligaţiuni din ultimul an au redus, pentru prima dată în istorie, valoarea combinată a fondurilor suverane şi a fondurilor publice de pensii din întreaga lume, de la 11.500 mld. dolari la 10.600 mld.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.