Fenomenul Tiny house
Publicat de Corina Muntean, 9 iunie 2023, 11:22
Fenomenul Tiny house – case mici pe roți a ajuns și în România. O casă din lemn de doar 16 metri pătrați, pe roți, a ajuns să coste cât o garsonieră în București. Și se cumpără, pentru că oamenii vor să evadeze din lumea stresantă a orașelor, în locuri cât mai liniștite și relaxante. Este unul din pricipalele motive care la Râșnov, în perioada 23-25 iunie, este organizat primul festival de locuinţe mobile din Europa Centrală şi de Est, Tiny House Festival.
„Mișcarea tiny house” (Taini hause) a pornit din SUA, în plină criză financiară, când o economie în regres și o serie de dezastre naturale, cum ar fi uraganul Katrina, i-au făcut pe oameni să-și piardă casele, iar familiilor tinere le-a venit foarte greu să obțină altele noi. Iar atunci, din nevoia de a avea propriul cămin, oamenii au început să-și construiască case pe roți, pentru care nu aveau nevoie de autorizație de construcție. Treptat, acest curent s-a transformat într-un trend, iar acum se găsesc sute siteuri despre ce înseamnă „tiny house” sau cum e să locuiești într-una. Această mișcare a fost importată și la noi, unde ‘pasionaţii vacanţelor neconvenţionale şi cei care aleg să lucreze ‘la distanţă’ iau tot mai des în calcul achiziţia de case mici, pe roţi sau modulare. Această nişă care se dezvoltă exploziv la nivel internaţional, prinde aripi tot mai mari şi în România.
Denumite generic tiny houses, acestea pot fi amplasate rapid, fără autorizaţie de construcţie de cele mai multe ori, pe orice fel de teren. Pot fi complet independente, dotate cu sisteme solare, toalete uscate, cu sisteme de recuperare şi filtrare a apei pluviale. Căsuţele sunt şi o investiţie excelentă într-un business de turism pentru că oferă o amortizare rapidă a investiţiei.
Turiştii aflaţi în căutarea unei experienţe speciale în natură în România sunt dispuşi să plătească operatorilor de case mobile sume cuprinse între 70 şi 160 de euro/ noapte, este de părere Tudor Maxim, fondatorul Tiny House Festival Râșnov.
Pentru o astfel de căsuță pe roți se vehiculează sume ce variază de la 6.000 de euro, pentru cea mai mică, până la 50.000 de euro pentru casele de dimensiuni mai mari, complet utilate. Costul este ridicat pentru că o astfel de căsuță are absolut toate funcțiunile unei case de 100 metri pătrați, concentrate într-un spațiu de 20-25 metri pătrați: bucătărie completă, aer condiționat, panou solar pentru energie, toaletă etc.
Organizatorii Tiny House Festival vor să crească această nişă în România, într-un domeniu aflat într-o dezvoltare accelerată la nivel internaţional, piaţă estimată la 5 miliarde de euro anual.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.