Soarta lumii întregi depinde de războiul ruso-ucrainean
Publicat de Corina Muntean, 2 martie 2022, 11:17 / actualizat: 26 mai 2023, 22:05
Soarta lumii întregi atârnă de modul în care războiul ruso-ucrainean se va finaliza cât mai curând și dacă este posibil prin negocieri de pace, cu respectarea integralității statale. Până la diplomație însă, armele vorbesc. Iar efortul de război trebuie susținut printr-un flux financiar constant și suficient, prin orice mijloace. De pildă, în ultimele zile, ucrainenii au primit tot mai multe donaţii în criptomonede, care îi ajută să-şi finanţeze apărarea.
Ucrainenii au primit în această perioadă fluxuri în creștere de donaţii în criptoactive, ceea ce i-a ajutat să-şi finanţeze apărarea, fără a mai depinde de băncile tradiţionale. În urma măsurilor aplicate de Guvernul ucrainean, de înăsprire a regulilor privind transferurile de bani digitali, oamenii par să se îndrepte către criptoactive. Potrivit datelor locale, cumpărătorii din ţară se îndreaptă către moneda stabilă USDT a Tether, legată la dolarul american. Tether a rămas relativ stabilă în ultimele săptămâni, spre deosebire de criptomonedele mai mediatizate, precum precum bitcoin sau ethereum, se arată într-o analiză a platformei de investiţii eToro.
Ucraina este un susţinător al activelor digitale, iar în 2021 preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a semnat o lege care a deschis calea pentru banca centrală a ţării să emită propria monedă digitală. De fapt, presa a raportat că ţara îşi modernizează piaţa de plăţi, astfel încât banca sa naţională să poată emite monede digitale. Iar acum, odată cu războiul, ONG-urile ucrainene au înregistrat fluxuri de donaţii în criptoactive în timpul crizei. Un donator a trimis peste 3 milioane de dolari în bitcoin, pe măsură ce ucrainenii se îndreaptă spre crowdfunding pentru a-şi finanţa apărarea îndepărtându-se de bănci sau de instituţiile financiare tradiţionale pentru a accesa fonduri.
Potrivit Elliptic, au fost făcute peste 4.000 de donaţii până în prezent, pe măsură ce grupurile de voluntari şi ONG-urile îşi fac publicitate online pentru portofelele cripto.Aceste evoluţii demonstrează faptul că activele digitale nu sunt o clasă de active care au o simplă reacţie la evenimente pe măsură ce acestea se desfăşoară, ci sunt direct legate de cererile de pe teren, ceea ce ar putea, prin urmare, să ducă la o intensificare a reacţiilor de pe piaţă, menționează analiza eToro.
Preţurile criptoactivelor rămân la nivel scăzut, pe măsură ce conflictul dintre Ucraina şi Rusia s-a intensificat, iar ucrainenii se orientează spre acest tip de monede. Bitcoin se tranzacţionează în prezent în jurul valorii de 38.000 de dolari, după ce săptămâna trecută ajunsese sub 35.000 de dolari.
Între timp, ether se tranzacţionează în jurul valorii de 2.600 de dolari, după ce a scăzut sub 2.300 dolari săptămâna trecută, în condiţii de volatilitate. Acest lucru confirmă tendinţa recentă a cripto care se comportă ca ‘active cu risc’.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.