2020, a fost – se pare – cel mai profitabil an pentru producătorii de energie electrică
Publicat de Corina Muntean, 31 ianuarie 2022, 15:42 / actualizat: 25 mai 2023, 22:40
După ce ani de zile producătorii de medicamente și aparatură medicală au fost în top, a venit rândul producătorilor de energie să se bucure de profiturile realizate pe seama populației. Și asta, înainte de scumpirile din ultima perioadă. 2020, a fost – se pare – cel mai profitabil an pentru producătorii de energie electrică.
Veniturile anuale cumulate ale producătorilor de energie electrică din România au înregistrat, în 2020, cea mai mică valoare a ultimilor patru ani ani. În schimb, profiturile totale sunt istorice, arată un studiu privind piaţa energiei electrice realizat de Termene.ro. Cu o valoare totală de 14,1 miliarde de lei, veniturile aferente anului 2020 ale producătorilor de energie electrică din România au fost inferioare celor obţinute în anul 2019 – 15,3 miliarde lei, dar şi celor obţinute în anii 2018 şi 2017 (14,6, respectiv 14,2 miliarde de lei). În același timp, 2020 a fost anul în care companiile din domeniul producţiei de energie electrică au înregistrat cele mai mari profituri, valoarea lor depăşind 2,2 miliarde de lei.
În comparaţie, în anul 2017 profiturile generate de respectivele companii au fost de doar 0,8 miliarde de lei, iar în anii 2018 şi 2019 la nivelul pieţei producătorilor de energie electrică din România s-au înregistrat pierderi. Analiza ia în calcul toate societăţile din România al căror principal domeniu de activitate este producţia de energie electrică şi a fost realizat pe baza celor mai recente date disponibile (anul 2020). Probabil că dacă datele ar fi actualizate la zi, s-ar sparge orice recorduri de profitabilitate înregistrate pînă acum, nu doar pe piața de energie ci în toate domeniile de activitate economică.
Piaţa energiei electrice din România este una extrem de reglementată, veniturile obţinute de companii fiind influenţate mai mult de preţul cu care se vinde un kw/h şi mai puţin de elementele conexe precum marketing sau promovare, precizează autorii analizei. Totodată, capacitatea de producţie este plafonată de puterea instalată a infrastructurii. Unul dintre motivele pentru care numărul de jucători de pe piaţă rămâne relativ constant este costul ridicat de investiţie în infrastructura tehnică necesară producţiei de energie electrică.
În lipsa unor finanţări nerambursabile care să acopere o parte din aceste costuri sau a unor fonduri de investiţii care să aştepte o perioadă lungă de timp până la recuperarea sumelor necesare, domeniul este unul greu de accesat către antreprenorul obişnuit. Este și motivul pentru care majoritatea producătorilor de energie au un risc ridicat de insolvență. În toţi cei patru ani analizaţi aproape 9 din 10 companii au înregistrat un risc ridicat de a intra în insolvenţă.
Cu toate acestea, oportunitatea de a realiza venituri și profituri însemnate, pe termen lung, face din piața de energie să fie una din cele mai căutate de către investitori, în ciuda dificultăților de ordin tehnic și a riscurilor mari.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.