”Fibula de la Suseni” din anul Centenarului a ajuns la o româncă, un maghiar și un sas

Publicat de Corina Muntean, 2 decembrie 2018, 14:15 / actualizat: 8 decembrie 2018, 12:02
Distincția a fost acordată unui număr de 3 mureșeni care au împlinit, anul acesta, vârsta de 100 de ani.
Întâmplător, aceștia sunt de trei naționalități diferite: Viorica Vețian, o călugăriță din Reghin, Raduly Bela, un veteran de război din Tîrgu-Mureș și Adalbert Ștefan Hausknecht, un cetățean din Sighișoara.
De asemenea, o copie a Fibulei a fost acordată ambasadoarei României la Bruxelles, mureșeanca Luminița Teodora Odobescu, care gestionează deja de luni bune dosarele președinției Consiliului Uniunii Europene.
Niciunul dintre laureați nu au fost prezenți, însă, la Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Tîrgu-Mureș pentru a primi distincțiile, fie din cauza stării de sănătate, fie din alte motive.
Prefectului județului Mureș, Mircea Dușa:
Am dorit ca această distincție pe care prefectul o acordă în fiecare an de Ziua Națională să aibă un caracter jubiliar în acest an. Până la urmă am ajuns la concluzia că, fiind vorba de 100 de ani de la Marea Unire, ar fi foarte important ca să primească fibula toți cetățenii din județul Mureș care au împlinit vârsta de 100 de ani în acest an. De asemenea, în Anul Centenar și în anul în care urmează să preluăm președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, am decis să decernez această distincție unei personalități, doamnei ambasador Luminița Odobescu care este șefa reprezentanței noastre de la Bruxelles.
Fibula de la Suseni este considerată o comoară unică în lume, atât prin frumusețe, cât și prin modul de păstrare.
Misteriosul accesoriu vestimentar a fost descoperit din întâmplare în zona Râului Mureș, fiind în posesia Muzeului Județean Mureș din anul 1924.
Copii ale Fibulei de la Suseni sunt acordate unor personalități în fiecare an de Ziua Națională a României, în semn de înaltă recunoaștere a întregii activități profesionale și a aportului la consolidarea comunității mureșene.
Cristina Bulbescu