Fibula de la Suseni, acordată la doi ”îngeri păzitori” târgumureșeni

Publicat de Corina Muntean, 1 decembrie 2019, 17:58
Unul este Rodica Molnar, care le poartă de grijă de ani de zile copiilor și tinerilor diabetici din județ, și nu numai, iar celălalt este Gabriel Pop, un ”vultur” care se îngrijește, an de an, să coboare din cer drapelul național.
Distincțiile au fost oferite astăzi în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Târgu-Mureș de prefectul județului Mureș, Mircea Dușa.
Pentru Rodica Molnar, președintele Asociației Copiilor și Tinerilor Diabetici (ASCOTID) Mureș, această distincție înseamnă că se află pe drumul cel bun:
Această distincție reprezintă în primul rând munca celor 14 ani pe care am desfășurat-o în cadrul Asociației Copiilor și Tinerilor cu Diabet Mureș. Reprezintă întreaga activitate și recunoașterea realizărilor noastre, recunoașterea faptului că ASCOTID a reușit să aducă lucruri minunate în viața copiilor, nu numai din Mureș, ci în viața copiilor cu diabet din România, înseamnă că n-am muncit în zadar, înseamnă că tot ceea ce am făcut, am făcut bine.
A fost onorat să primească Fibula de la Suseni și militarul Batalionului de Operații Speciale ”Vulturii” din Târgu-Mureș, Gabriel Pop:
Reprezintă o încununare a succeselor mele atât pe plan civil cât și militar, a performanțelor mele obținute cu Aeroclubul României dar și cu echipa militară alături de care am participat la competiții dar totodată și o recompensă, cred, a faptului că am executat parașutări demonstrative cu ocazia Zilei Naționale, în diferite ocazii. Reprezintă o mare mândrie și onoare pentru mine și sunt privilegiat să mă aflu astăzi aici cu ocazia Zilei naționale să primesc cea mai înaltă distincție a județului Mureș.
Fibula de la Suseni a fost descoperită în 1924 în localitatea mureșeană cu același nume de către muncitorii de la fabrica de cărămizi, îngropată într-un vas ceramic, alături de alte obiecte de bronz.
A fost datată la sfârșitul Epocii Bronzului și începutul Epocii Fierului în secolul XII Înainte de Hristos.
Este cea mai importantă piesă arheologică a județului Mureș iar replici ale acesteia sunt acordate an de an celor mai valoroși mureșeni cu ocazia Zilei Naționale a României.
Cristina Bulbescu