Festivalul ouălor încondeiate la Întorsura Buzăului.
Publicat de radiomures, 17 aprilie 2012, 00:00 / actualizat: 4 martie 2015, 12:28
În cea de-a treia zi de Paşti, în localitatea Întorsura Buzăului din judeţul Covasna are loc, conform tradiţiei, Festivalul ouălor încondeiate.
Festivalul, ajuns la cea de-a 18 ediţie, este unul dintre cele mai longevive din ţară. Ca şi în anii precedenţi, la acest festival participă cei mai pricepuţi meşteri în arta încondeierii ouălor, de la aceştia poţi afla ce semnificaţie au culorile şi desenele de pe ouă, dar şi alte obiceiuri legate de Paşti.
Fiecare gospodină obişnuieşte să aducă ouă, cozonaci şi alte bunătăţi pentru a se lăuda cu măiestria lor culinară. Festivalul reprezintă un bun prilej pentru membrii comunităţii locale de a marca împreună sărbătorile pascale, pentru că, de regulă, primele două zile de Paşti se sărbătoresc la biserică şi în familie.
Festivalul nu se încheie niciodată fără un spectacol folcloric şi un bal, care atrage fetele şi feciorii.
De regulă, Paştele îi aduce acasă pe mulţi dintre întorsurenii plecaţi în străinătate. Şi nu sunt puţini – în ultimii 10 ani populaţia oraşului a înregistrat o scădere de 18 procente, ceea ce înseamnă că peste 1500 de persoane sunt plecate la muncă în străinătate, îndeosebi în Italia.
Festivalul a fost iniţiat în urmă cu 18 ani de Constantin Olaru, un om de frunte al aşezării, care a reuşit în acest fel să perpetueze tradiţiile populare.
Mara Deleanu