Festivalul „O mie de fete secuience”, la Miercurea Ciuc

Publicat de radiomures, 4 iulie 2015, 15:33
La Miercurea Ciuc este în plină desfăşurare Festivalul celor „O mie de fete secuience”, eveniment care reînvie o tradiţie apărută după primul război mondial. Sărbătoarea se desfăşoară anual în prima sâmbătă din luna iulie. Dimineaţă, peste trei mii de tineri îmbrăcaţi în costume populare s-au întâlnit în Piaţa Libertăţii din Miercurea Ciuc, unde au cântat şi au dansat.
Obiceiul este cunoscut din1931, când un pastor din Miercurea Ciuc, Domokos Pál Péter, a încercat să-i adune pe secuii risipiţi în toate colţurile ţării pentru a-şi putea păstra tradiţiile. Femeile din secuime, recunoscute ca fiind bune gospodine, plecau la muncă în marile oraşe din ţară, iar tinerilor le era din ce în ce mai greu să se însoare, spune Füleki Zoltán, organizatorul evenimentului.
Füleki Zoltán: Domokos Pál Péter şi-a dat seama că fetele imediat cum au ajuns în oraşele mari, metropole, micul Paris, şi-au datjos porturile populare. Şi atunci s-a gândit să facă un festival pentru fete, o dată pe an să vină acasă, să se îmbrace în straie populare şi, eventual, să găsească de aici un soţ.
După obicei, în prima zi de sâmbătă din luna iulie, fetele din secuime plecate la lucru în ţară reveneau acasă, unde se întâlneau cu pretendenţii. După slujba religioasă se făceau petreceri unde tinerii se cunoşteau cu fetele şi îşi alegeau nevestele, spune Piroska László, o localnică.
Piroska László: Mama mea şi tatăl meu aşa s-au întâlnit, frumos îmbrăcaţi, şi s-au căsătorit.
Cei peste trei mii de tineri îmbrăcaţi în costume populare merg apoi în procesiune în căruţe până la Mănăstirea Franciscană, unde participă la o slujbă religioasă, iar apoi urcă pe Muntele Şumuleu Mic, unde cântă şi petrec până noaptea târziu.
Sursa foto: facebook.com/MiercureaCiuc