Festivalul Intercultural Proetnica se află la cea de-a treisprezecea ediție

Publicat de radiomures, 22 august 2015, 19:04 / actualizat: 10 septembrie 2015, 14:29
Programul Proetnica reunește momente de exprimare culturală a celor 19 organizații ale minorităților naționale și a altor organizații etno-culturale în următoarele domenii: arta spectacolului cu circa 50 de manifestări pe scenă, și patru evenimente de teatru forum, expoziții de arte plastice, standuri meșteșugărește și de prezentare ale etniilor, prelegeri conferințe și mese rotunde. Acestea din urmă au abordat teme ca: etniile și conviețuirea interculturală.
Ca o noutate, în programul ediției de anul acesta, a fost inclusă secțiunea de teatru forum, teatru interactiv – ca instrument de intervenție socială. În cadrul unor work-shopuri desfășurate în sate limitrofe, precum Albești, Boiu, Seleuș și Daneș au fost dezbătute teme, ce se vor regăsi în piesele de teatru, precum rasismul, traficul de persoane, violența împotriva femeii și hărțuirea sexuală.
În cursul zilei de ieri, Festivalul a găzduit prelegeri extrem de captivante; prima depre o identitate plurală cultural-armeană și politică existențială maghiară în Transilvania, a fost susținută de Puskás Attila – președintele maghiarilor armeni din Transilvania și al Asociației armeano-maghiară din Tîrgu-Mureș; despre stoparea ideilor neo-fasciste prin rememorarea ororilor din lagărele naziste a susținut o prelegere Paul Schwartz – președintele comunității evreilor din București și vicepreședintele Federației Evreilor din România; iar despre contribuția scriitorilor de origine evreiască la literatura română a vorbit cunoscutul om de cultură prof. dr. Ștefan Cazimir.
În cursul zilei de azi discuțiile au continuat cu prilejul lansării volumelor „Evoluția antisemitismului” de Jules Isaac și „Psihologia negativă a antisemitismului” de Diana Medar, volume ce au fost prezentate de Eva Galambos.
În context, concluzia a fost cel mai bine definită de Ștefan Cazimir care a spus că „Antidotul antisemitismului este cunoașterea”.
Serile Festivalului Proetnica se încheie cu concerte susținute de formații și interpreți apreciați atât în țară cât și în străinătate ca: Ricky Dandel, Ina Chiriac, Fanfara din Cornești, Zuralia Orchestra și Zemple Orchestra.
Așadar, Proetnica oferă minorităților naționale o agoră pentru exprimarea, păstrarea și dezvoltarea identității etno-culturale în România.
Sanda Viţelar
Sursa foto: urnalspiritual.ro