Festivalul BIO
Publicat de Rotar Mirela, 21 septembrie 2024, 11:06 / actualizat: 24 septembrie 2024, 11:09
Nu e mult de când, pe Valea Gurghiului, cunoscută popular drept Valea Regilor, s-a adunat oarece popor la ediția a doua a Festivalului European BIO. În pitorescul Ibănești au fost prezenți, așadar, nu doar producători locali, ci și invitați cu produse bio din diverse țări. Locul desfășurării? Pășunea, bio și ea, care se-ntinde imediat după piramida lui Geza, adicătelea casa construită din blocuri de piatră de râu a lui Geza bácsi.
Printre exponatele aflate la mare căutare a fost brânza bio „Anubis”, într-un burduf adecvat, de câine, care, de departe, a făcut deliciul festivalului. De asemenea, rulada „Sfinx”, o lipie-palaneț cu puteri malefice (vezi legenda) în sensul că, dacă o mușcai, rămâneai exact cum îi spune și numele, ca sfinxu’ , cu dantura înfiptă în aluatul nedospit și tare ca piatra. Aceste produse au participat, pe bună dreptate, la concursul „Cel mai bun produs bio al festivalului”, alături de ceaiul „Amon-Ra”, un mușețel cules din curtea doamnei Ramona, nestropit chimic, ci doar natural (de către diverse pisici vagaboande) și uscat apoi la soare. Ceaiul are efecte diuretice și sedative. Deci chiar nu știi ce faci în timp ce dormi. S-a putut însă gusta și delicatesa „Mumificat”, o pastă bio din ficat de pasăre de curte, crescută cât se poate de liber la ferma avicolă din localitate.
În cele trei zile ale festivalului, vizitatorii chiar au avut ce vedea și gusta. Fiindcă n-au lipsit standurile artizanilor tradiționali, meșterii în arta străveche a îmbălsămării ficatului în alcool, cutiuțele cu șarpele Cleopatrei, perfecte pentru a le face farse naivilor, mingile de rumeguș bio de brad (alea cu elastic), precum și figurinele din turtă dulce „Luxor- Puiu’ târgului”.
Ultima seară a fost chiar apoteotică. Memorabile, nu doar pentru istoria locală, au fost taurul de o tonă pregătit la proțap, parada costumelor populare cusute cu mâna la mașină și focul de artificii bio. Acesta a fost obținut din coceni de porumb flambați cu ajutorul unui proiectil din Al Doilea Război Mondial găsit neexplodat , dar care, impresionat de fastul evenimentului, a explodat, până la urmă.
Un adevărat triumf, așa că abia așteptăm următoarea ediție!
Autor: Sidonia Buta
Ascultă Ne(știrea) zilei în fiecare vineri în „Bună dimineața, Transilvania!” după ora 9, sau, în reluare, în „Pulsul zilei” și „Sens Unic”, pe frecvențele 102,9 FM, 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro.