Fermierii mureșeni suspendă protestele, după întâlnirea cu ministrul Agriculturii
Publicat de Stan Lucian, 22 ianuarie 2024, 15:39 / actualizat: 28 ianuarie 2024, 20:06
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, s-a întâlnit astăzi la Palatul Administrativ din Târgu Mureș cu agricultorii din județ, care i-au prezentat o listă de 13 revendicări. Acestea au fost discutate într-o ședință de aproape 3 ore, în urma căreia fermierii mureșeni au decis să suspende protestele.
Florin Barbu a subliniat efortul bugetar din acest an pentru susținerea agriculturii, cel mai mare de până acum în istoria României:
Bugetul Ministerului Agriculturii, este pentru prima dată în România când are 2% din PIB-ul României. Am prins o sumă de 100 de euro pe hectar pentru toate culturile din toamna anului 2022. La rectificarea bugetară vrem să venim cu rectificare, în funcție de bugetul pe care îl are Ministerul de Finanțe, cu încă 100 de euro pe hectar pentru culturile de primăvară.”
Subvenției pe suprafață i se adaugă o serie de subvenții în sectorul zootehnic, reduceri la prețul motorinei, derogări și reduceri la ITP, plata RCA și condițiile de conducere a utilajelor agricole.
Revine ministrul Florin Barbu:
100 de euro pe cap de animal, la vaca de carne. La vaca de lapte nu am putut da acest sprijin în continuare pentru că a fost dat pe cadrul Ucraina anul trecut. În sectorul suin, avem 100 de euro sprijin direct pe Ucraina pe UVM. În sectorul avicol, de asemenea, 100 de euro sprijin pe UVM. Va fi finanțat pe anul 2024 25% din prețul la pompa de motorină. A fost aprobată în prima lectură, în Guvernul României, amânarea ratelor la bănci până în 31 decembrie 2024.”
Fermierii din judeţul Mureş cer interzicerea de îndată a tranzitului şi a importurilor de cereale, seminţe oleaginoase, şproturi şi alte produse agroalimentare din Ucraina, inclusiv a celor care figurează în acte ca provenind din Republica Moldova, Ungaria sau alte tări, dar având la bază proveninenţa din Ucraina.
Agricultorii solicită subvenţii egale cu celelalte state din Uniunea Europeană, dar şi compensarea pierderilor suferite de către fermieri în anul 2023 din cauza importurilor necontrolate din Ucraina.
Directorul executiv al Asociației crescătorilor de taurine Târgu Mureș, Ionel Chirilă:
Noi am dori ca și aceste promisiuni să se revendice. Am discutat cu domnul ministru și am propus o dată, un termen limită, în jur de 1 aprilie, să putem sta și noi liniștiți. Momentan, protestul fermierilor din Târgu Mureș, la înțelegerea tuturor, se suspendă, nu se oprește, urmând să așteptăm evoluția celor cerute.”
O parte din solicitările fermierilor nu au primit răspuns favorabil din partea ministrului Agriculturii, din cauza presiunii prea mari a acestora pe bugetul de stat.
Autor: Raluca Creț