Fermierii mureșeni despre „legea porcului”
Publicat de APETRI MARGARETA, 8 noiembrie 2023, 15:12 / actualizat: 9 noiembrie 2023, 19:50
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a revenit asupra deciziei de a nu mai permite sacrificarea şi comercializarea porcinelor în gospodăriile ţărăneşti.
Sacrificarea şi vânzarea cărnii de porc provenite de la ţărani va fi permisă, dar crescătorul va avea obligaţia de a obţine un aviz de la medicul veterinar, care să confirme că animalul este sănătos şi poate fi transportat şi consumat fără pericolul răspândirii pestei porcine africane.
Directorul executiv al DSV Mureș, Lucian Goga:
Pe Legea Porcului, animalele trebuie să fie crotaliate, introduse în sistemul național de identificare și înregistrare, să fie evidențiați în Registrul agricol al primăriei și să fie supravegheați de un medic veterinar. Acești porci pot fi sacrificați și carnea destinată doar pentru consum propriu. Exploatația de tip familial ar putea să comercializeze porci doar că, având în vedere că sunt introduși, de Comisia Europeană, ca și restricții privind circulația porcului în caz de pestă porcină africană, porcul nu poate fi vândut decât din exploatațiile comerciale.
Decizia a fost luată urmare a unui val de nemulţumiri din partea micilor crescători de animale.
Fermierul mureșean Ioan Pop spune că marile probleme vin din micile gospodării, unde apar focarele de pestă porcină, și care pe o rază de 10 kilometri blochează orice tranzacție de animale.
Ioan Pop mai spune că de sărbători nu vor crește prețurile la carnea de porc:
Creșterea prețului cărnii la porcul de Crăciun este o acțiune plătită de către procesatori, marile magazine și comercianți. Dar în realitate, prețul porcului la poarta fermei în ultimele două luni de zile a scăzut cu 2 lei pe kilogram: de la 11 lei kilogramul viu la 9 lei; iar în galantar nu s-a simțit nimic. Nu sunt perspective de creștere, iar prețul nu îl dictează crescătorul de porci ci procesatorul și marile magazine.
Autor: Valeriu Russu