Fermierii cer carantinarea în ferme

Publicat de MIRELA ROTAR, 23 martie 2020, 14:32
Ei solicit carantinarea nu la domiciliu, ci la fermele pe care le au pentru ca lucrările agricole de primăvară să poată continua.
Dacă se răspândește coronavirusul în mediul rural, campania de însămânţare şi creşterea animalelor sunt puse în pericol, iar populaţia nu va avea alimentele de bază, apreciază fermierii.
În acest sens, Clubul Fermierilor Români (CRR) cere statului să ia un set de măsuri, avertizând că o serie întreagă de lanţuri de aprovizionare internaţionale sunt afectate de pandemia de coronavirus.
Directorul executiv al Clubului, Florian Ciolacu precizează că situația pentru o fermă vegetală e la fel de valabilă și pentru una de creștere a animalelor:
Campania de însămânțare care se derulează deja în unele zone ale țării ar putea să fie pusă în pericol datorită acestei pandemii. Orice persoană contaminată care intră în carantină cu cei apropiați, poate să genereze o izolare pentru mai mulți membrii ai unei echipe, care sunt în zilele acestea, indispensabili, vorbesc de operatorii agricoli. Noi am propus, și lucrul acesta s-a întâmplat în ferme din mai multe zone, o autoizolare la fermă. Toată echipa de tractoriști, de pildă, a fost izolată în fermă, o altă echipă vine și aduce mâncare, haine, medicamente dacă sunt necesare, astfel încât contactul să fie foarte limitat.
Clubul Fermierilor Români a propus Guvernului o serie de măsuri, inclusive fiscale, pentru ca agricultura românească să nu intre în colaps, a subliniat Florian Ciolacu:
Sunt măsuri care țin de accesul fermierilor la semințe, la îngrășăminte, la pesticide, la tot ce e nevoie, plus piese de schimb care, în multe dintre ferme, erau planificate să ajungă, astfel că transportul, limitat datorită unor restricții de circulație, poate să îi afecteze. Am propus măsuri de ordin fiscal și facilități, precum prelungirea unor credite, amânarea unor taxe și impozite, compensarea datoriilor cu sumele datorate statului de ferme, în următoarele 3-4 luni. Am mai făcut propuneri privind stimularea lanțului agroalimentar de proximitate, de acces al produselor fermierilor români la raft.
Fermierii mai solicită Guvernului să aibă în vedere măsuri legislative speciale legate de regimul de muncă al zilierilor, esențiali în agricultură, și mai ales de cetățenii străini care la un moment dat ar urma să fie angajați în fermele românești.
Valeriu Russu