Fenomenul cerșetoriei în rândul copiilor, în creștere în Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 21 martie 2022, 14:27
Doar prin Telefonul Copilului, au fost primite anul trecut zeci de sesizări privind fenomenul cerșetoriei în rândul copiilor, multe dintre cazuri fiind repetate chiar și după intervenția și monitorizarea autorităților și a poliției.
Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș a fost nevoită să preia în sistem mai mulți dintre minorii prinși la cerșit și a deschis dosare penale pentru 7 părinți.
Fenomenul cerșetoriei a luat amploare în special în perioada pandemiei, precizează pentru Radio Tg.Mureș directorul adjunct al DGASPC Mureș, Deac Elida:
În anul 2021 în evidența DGASPC Mureș am avut 36 sesizări la compartimentul Telefonul Copilului privind copii care cerșesc în stradă. În urma evaluărilor, 24 de copii au rămas în familie în evidența primăriilor. Din păcate, pentru 12 copii aceste intervenții de la nivelul primăriilor nu a avut ca finalitate stoparea cerșitului și revenirea copilului în școală, astfel încât am fost nevoiți să-i preluăm în sistemul de protecție. De la an la an se observă o creștere a numărului de copii care ajung să cerșească în stradă. În special, pe perioada pandemiei s-a observat lucrul acesta.
La Târgu Mureș, fenomenul cerșetoriei încearcă să fie ținut sub control de Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei. Pe străzile din Târgu Mureș au fost prinși la cerșit aproape 50 de copii, doar anul trecut.
În municipiu vin însă la cerșit și copii din alte localități, precizează directorul Direcției de Asistentă Socială a Primăriei, Andreia Moraru:
Anul trecut, noi am avut în monitorizare 48 de copii. Pentru 5 am făcut solicitare de protecție specială. Fenomenul este mai mare și menționez faptul că nu vorbim numai de copiii din Municipiul Târgu Mureș, ci sunt familii și copii care vin la cerșit din comunele limitrofe.
La nivelul județului Mureș sunt, la această dată, 26 de centre de zi dedicate copiilor și părinților de condiție socială precară. Aceștia beneficiază în aceste centre de hrană și educație, prin grija ONG-urilor și a cultelor religioase. 17 dintre aceste centre se află la Târgu Mureș.
Cristina Bulbescu