Fenomenele meteo extreme, cauzate și de încălzirea globală
Publicat de Corina Muntean, 11 iunie 2020, 19:11 / actualizat: 11 iunie 2020, 20:30
Majoritatea regiunilor țării se confruntă în această perioadă cu fenomene de instabilitate atmosferică care determină schimbări meteorologice bruște, iar lunile mai și iunie din ultimii ani au înregistrat un număr crescut de precipitații comparativ cu cele din anii și mai ales din deceniile precedente.
Această schimbare este determinată și de încălzirea globală, spune Roxana Bojariu, șeful serviciului climatologie din cadrul ANM.
Fenomenul poate fi explicat prin prezența unei cantități sporte de vapori de apă în atmosferă care provin din procese de evaporație și evapotranspirație mai accentaute. Mările și oceanele lunii au suprafața mai caldă și astfel evaporă o cantiate sporită de vapori însă și temperaturile mai ridicate de pe continent determină o mai mare evaporație a rezervelor de apă din sol, acolo unde există, dar și a evapotranspirației apei din plante.
Roxana Bojariu mai amintește că lunile mai și iunie au înregistrat și vor înregistra tot timpul cea mai mare cantitate de precipitații.
Vlad Todoran