Femeile ar putea contribui mai mult la bunăstarea economiei naționale
Publicat de Corina Muntean, 29 septembrie 2021, 10:08
PIB-ul României ar putea creşte până în 2030, prin valorificarea potenţialului salariatelor și antreprenoarelor.
Produsul Intern Brut al României ar putea fi mai mare cu 24 miliarde de euro anual până în 2030. Aceasta înseamnă o majorare de 8,7% pe an – prin creşterea egalităţii de gen, potrivit raportului ‘Win-Win: How Empowering Women Can Benefit Central and Eastern Europe’, publicat de McKinsey&Company. Conform companiei de consultanță, acest plus de 24 de miliarde de euro ar putea fi generat de trei factori: creşterea cu 550.000 a numărului femeilor active pe piaţa muncii, majorarea cu 1,5 ore pe săptămână a numărului de ore plătite lucrate de femei şi angajarea mai multor femei în sectoarele cu productivitate mare (cum sunt cele de utilităţi, producţie, servicii financiare, imobiliare).
La nivelul întregii Europe Centrale şi de Est, îmbunătăţirea egalităţii de gen pe piaţa muncii ar putea duce la o creştere a PIB-ului cu 146 de miliarde de euro anual până în 2030. În România, femeile reprezintă aproximativ 52% (10 milioane) din populaţie însă doar 43% din forţa de muncă, procent similar cu media regiunii. În ceea ce priveşte participarea pe piaţa muncii, 59% dintre femeile din România sunt angajate – comparativ cu o medie de 64% în Europa Centrală şi de Est şi de 79% în ţările nordice. Analizând acelaşi indicator în cazul bărbaţilor, România are o medie similară cu cea regională şi cu Europa de Vest, de 78%. La nivel regional, femeile sunt încă subreprezentate în funcţii de conducere, în ciuda faptului că acestea înseamnă o parte importantă a forţei de muncă şi a absolvenţilor de facultate, dar în România situaţia este mai bună. Aproximativ 21% dintre directorii executivi din România sunt femei, comparativ cu doar 8% în Europa Centrală şi de Est. De asemenea, în România femeile ocupă 27% din funcţiile executive, în timp ce la nivel regional procentul este de 19%, în Europa de Vest de 16%, iar în ţările nordice – 25%. Mai mult, 44% dintre companiile de top din Europa Centrală şi de Est nu au nicio femeie cu rol executiv.
Cercetările efectuate de McKinsey& Company în ultimul deceniu indică faptul că o pondere mai mare a femeilor în funcţiile de conducere se corelează cu creşterea performanţei financiare a companiilor. Companiile ale căror echipe executive aveau cea mai mare diversitate de gen au înregistrat o probabilitate cu 26% mai mare de a raporta profituri peste medie comparativ cu echipele executive cel mai puţin diverse sau fără femei în poziţii de top, conform unei analize care a inclus 200 de companii mari din Europa Centrală şi de Est. Nu rămâne decât ca autoritățile să identifice și să valorifice forța de muncă și antreprenorială feminină disponibilă și neangajată și poate se va produce un mircacol neașteptat cu economia românească.
Acest prim raport McKinsey&Company privind egalitatea de gen în Europa Centrală şi de Est a analizat şapte ţări din regiune: Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Ucraina.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.