Femeile antreprenor din Mureș nu mai vor să acceseze programul de finanțare dedicat lor
Publicat de Stan Lucian, 12 septembrie 2024, 12:07
Asta din simplul motiv că programul ”Femeia Antreprenor” este prea puțin avantajos, relevă rezultatele unui studiu realizat de Asociația Antreprenoare.
Nouă din zece antreprenoare din România spun că sprijinul financiar și facilitățile oferite de acest program sunt limitate, există prea multe restricții și numeroase condiții greu de îndeplinit.
Antreprenoarele mai susțin faptul că nu văd scopul acestui program, comparativ cu alte programe, cum ar fi Start-Up Nation.
De asemenea, femeile care activează sub formă de PFA se simt discriminate în contextul în care programul finanțează doar IMM-uri cu angajați.
Acestea ar fi motivele pentru care nici președintele Organizației Femeilor Antreprenor din Mureș, Kozma Monika, care este și vicepreședintele organizației la nivel național, nu a accesat un astfel de program:
Nu doar antreprenoarele ci, în general, antreprenorii din România se confruntă de obicei cu aceleași probleme în cazul în care optează pentru fonduri. Este o administrație foarte stufoasă, de la depunere până la evaluare durează foarte mult să obțină un răspuns, antreprenorul respectiv. După aceea, la fel, durează mult și la implementare. Este foarte complicat, chiar dacă vorbim de sume mai mici… Deci, procedurile sunt greșite în aceste programe. Eu am făcut un calcul cât mă costă ca să mențin indicatorii în perioada de monitorizare și practic, am constat că pierd mai mult decât am câștigat cu fondurile respective.”
Persoanele care doresc să se înscrie în programul ”Femei Antreprenor 2024” trebuie să atingă un anumit punctaj minim pentru a fi eligibile, iar firmele lor să îndeplinească mai multe criterii: firma să fie înființată înainte de 31 decembrie 2021, pachetul majoritar să fie deținut de o femeie iar aportul propriu să fie de cel puțin 30%.
De asemenea, firma trebuie să fie un IMM sau întreprindere autonomă, cu capital social integral privat, să nu aibă datorii la bugetul de stat și să nu depășească plafonul de minimis de 300.000 de euro pe durata ultimilor trei ani.
Pentru a accede la finanțare, firma deținută de antreprenoare mai trebuie să angajeze cel puțin două persoane pe o perioadă de cel puțin un an de zile.
Antreprenoarele din România se pot înscrie în program până în 4 octombrie iar finanțarea totală de anul acesta este de 200 milioane de lei (40 milioane de euro), fiind estimat un număr de o mie de beneficiare.
Autor: Cristina Bulbescu