Federația Părinților: agresivitatea tinerilor vine și din lipsa de interes a instituțiilor statului
Publicat de Rotar Mirela, 12 februarie 2024, 14:08 / actualizat: 13 februarie 2024, 9:22
Reprezentanții asociațiilor de părinți spun că e mult mai ușor să dai vina pe părinți și pe lipsa de educație din familie atunci când apar cazuri antisociale precum bullyingul sau violența între tineri. Contează ”cei 7 ani de acasă” , însă nu toți copiii au această șansă, mai spun aceștia.
Mulți copii cresc fără părinți, în familii dezorganizate, ori în case de copii, iar consilierea psihologică lipsește aproape în totalitate în aceste cazuri.
Instituțiile statului, inclusiv școala, ar trebui mai mult să intervină, consideră președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache:
Poți să fi un copil educat în familie și la școală ”să-și dezvolte” niște competențe care nu sunt conforme. Dacă pleacă un copil dintr-o familie needucată, atunci școala, direcțiile de asistență, siguranța școlară, Antidrogul trebuie să facă prevenția acestor copii. Acolo unde sunt probleme, statul trebuie să aibă capacitatea să intervină și, din păcate, ne este mult mai ușor să aruncăm pisica în curtea familiilor dezorganizate care sunt needucate și ne spălăm pe mâini.. Nu, rolul școlii trebuie să fie la fel de important ca în familie. Trebuie să fie un rol complementar.
Potrivit datelor Organizației Salvați Copiii, numărul elevilor care spun că au fost victime ale unui comportament agresiv aproape s-a dublat în ultimii 4 ani. 50% dintre elevii chestionați în cadrul unui studiu spun că au fost victime ale bullying-ului în ultimul an.
Filiala Mureș a Organizației Salvați Copiii derulează, din toamna anului trecut, împreună cu Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș, un proiect care se adresează adolescenților care se confruntă cu probleme și care pot apela la un psiholog într-un mod anonim, pe un chat dedicat. Aceștia trebuie să intre pe site-ul askteen.ro, unde primesc un cod, prin intermediul cărora pot porni o discuție cu un psiholog.
Autor: Cristina Bulbescu